HAZA RÉGIÓ Csendes a Don

Csendes a Don

1369
hirdetés

Emlékezés a Don kanyar Magyar hőseire

 don

Megható megemlékezés színhelye volt 2014.01.18-án a gútai Városi Művelődési Központ. Immár hagyománynak tekinthető minden évben, hogy a Via Nova Ifjúsági Csoport helyi szervezete összefog a város önkormányzatával, az MKP helyi szervezetével, a Rockszínházzal, a Városi Művelődési központtal, és egy-másfél órás műsorral fejezi ki tiszteletét a keleti frontot megjárt magyar katonák előtt. Ez a csapat, lelkes amatőrök csapata, kik hetekig, hónapokig szervezkednek, gyűjtögetnek, készülődnek, hogy minden évben a közönség felejthetetlen élményben részesüljön. Az idei előadás a Gúta, és Gúta környékéről bevonult katonákra összpontosított, éppen ezért torokszorítóbb volt, mivel az emberek saját felmenőik szenvedéseiről kaptak képet. Sajnos az előző rezsim ezeket az embereket háborús bűnösökként kezelte. A rendszert kiszolgáló áltörténészek a 2. Magyar Hadsereget kiképzetlen, botrányosan rosszul felszerelt gyáváknak akarták beállítani, akik az első puskalövésre megfutottak. Pedig NEM! Katonáink átélték a poklok poklát  a mínusz negyven fokos hidegben, és mindenhol hősiesen megállták a helyüket. A legveszélyesebb helyekre küldték őket, és visszavonuláskor őket hagyták utóvédnek. Ha igaza lenne a kommunista történelem írásnak, akkor ezekre a feladatokra nem lettek volna képesek. Az ilyen, és hasonló előadások megcáfolják a hamis dogmákat katonáinkkal szemben, amik még ma is tartják magukat, tisztázzák hőseinket, és visszaadják becsületüket. A műsor tartalmazott korabeli filmhíradót , riport bevágásokat Pál Istvánnal, és Jezsó Béla bácsival, kik első kézből kapott információkat osztottak meg a nézőkkel, szülőknek, nejeknek, menyasszonyoknak írt leveleket, magrázó naplóbejegyzéseket, de nem maradhatott el a vers és az ének sem. A műsor színvonalát emelte Vitéz Nagy János tíz,a korszakkal foglalkozó alkotása, melyek az előtérben voltak kiállítva.

                                                                           A lelkes amatőrök

Jobbról: Samu István, Koczkás Beáta, Nagy Zsuzsa, Tóth László, Borsó Ákos, Nagy Tibor Varga Tamás, Molnár Richárd, Kürti Zsolt, Kurucz József

don2

Az előadás után, a Szent Rozália parkban a Második Világhábosús Emlékműnél helyezhette el mindenki az emlékezés mécsesét, majd nemzeti imánk eléneklése után, aki akart, visszatérhetett még a VMK-ba, ahol a Libresso teremben a szervezők szendviccsel, pogácsával,üdítővel, valamint finom borral és korhű katonazenével vendégelték meg a beszélgetni vágyókat.

Kurucz Zsozsó József

hirdetés
Previous articleA nyitrai kínlódás után győzelem a Handlová csapata ellen
Next articleGimigaléria – könyvbemutató a komáromi Selye János Gimnáziumban