HAZA KÜLFÖLD Csehországban is lehetővé teszik a kettős állampolgárságot

Csehországban is lehetővé teszik a kettős állampolgárságot

922
hirdetés

Csehországban is lehetővé teszik a kettős állampolgárságot. A kormány tervezetét szerdán hagyta jóvá a prágai képviselőház.

    Amennyiben az új állampolgársági törvényt a szenátus is jóváhagyja és az államfő aláírja, a tervek szerint 2014. január 1-jén életbe lép.
    Az önálló Cseh Köztársaság megalakulása óta (1993) olyan szabályozás van hatályban, hogy egy új állampolgárság felvételével az érintettek automatikusan elvesztik eredeti cseh állampolgárságukat. Ez csak azokra nem érvényes, akiknek külföldi állampolgár a házastársuk. Egy, a kilencvenes évek végén megkötött kormányközi szerződés alapján cseh-szlovák viszonylatban is lehetséges a kettős állampolgárság.
    „Teljes mértékben lehetővé válik a kettős állampolgárság azon cseh állampolgárok számára, akik önkéntesen felveszik egy másik ország állampolgárságát” – mondta Petra Schneiderová, a belügyminisztérium szóvivője korábban az iDnes hírportálnak.
    Prága a jövőben az emigránsok számára megkönnyíti a cseh állampolgárság felvételét, s nem kell lemondaniuk addigi állampolgárságukról. „Az idegenben élő csehek helyzetét ez nagyon megkönnyíti” – vélekedett Pavel Cizinsky idegenrendészeti jogi szakértő.
    Az emigránsoknak a cseh állampolgárság kérvényezésekor nem kell lemondaniuk addigi állampolgárságukról, s számukra nem lesz követelmény a csehországi lakhely sem.
    A könnyített honosítás azonban nem fog vonatkozni az emigránsok gyermekeire és unokáira, ahogy azt a kormány javasolta. A képviselőházban elfogadott változat szerint számukra már követelmény lesz az állandó csehországi lakhely. A képviselőház ezzel szerette volna kizárni azt a helyzetet, hogy olyanok is cseh állampolgárságot kapjanak könnyített feltételekkel, akik egy szót sem tudnak csehül, s soha nem voltak Csehországban. Ez alól bizonyos feltételekkel csak az 1949 októbere és 1969 májusa között eltávozott cseh állampolgárok külföldön született gyermekei képezhetnek kivételt.
    A jövőben könnyebben kap cseh állampolgárságot a tartósan Csehországban élő külföldiek második generációja. Ez a gyakorlatban elsősorban a Csehországban élő vietnamiak ezreit érinti.
    A prágai külügyminisztérium becslése szerint a határokon túl mintegy kétmillió cseh él. A hatóságok azt állítják, elsősorban az egyesült államokbeli és a kanadai csehek körében nagy az érdeklődés a cseh állampolgárság felvétele iránt. Cizinsky kijelentette, hogy a külföldiek számára a jövőben nehezebb lesz a cseh állampolgárság megszerzése, mint eddig, mert egyebek között például vizsgát kell tenniük Csehországra vonatkozó ismeretekből.

MTI

hirdetés
Previous articleFico kisebbségellenes szavai határozott, egyhangú elutasításra találtak Európában
Next articleNagydumások ismét Komáromban !