HAZA KÜLFÖLD Cseh lap: Fico sok tekintetben az EU mintaországává változtatta Szlovákiát

Cseh lap: Fico sok tekintetben az EU mintaországává változtatta Szlovákiát

1020
hirdetés

Robert Fico miniszterelnök második kormánya idején Szlovákia Európa korábban problémás országából több tekintetben az Európai Unió példaadó országa lett – állítja a Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap hétfői kommentárjában.

    És mindez nemcsak annak következménye, hogy a Fico vezette Smer párt nyakán már nem lóg a két kolonc – a Szlovák Nemzeti Párt és Vladimír Meciar mozgalma – jegyzi meg Lubos Palata cikkíró.
    Úgy véli: az embernek a jobboldal fanatikus hívőjének vagy hasonlóan fanatikus Fico-ellenesnek kellene lennie, hogy ne lássa: Szlovákiának ma egyszerűen jobban megy, mint Csehországnak. „És sokkal” – teszi hozzá a jegyzetíró. „Bár a szlovákiai átlagbérek még néhány tucat euróval alacsonyabbak, mint Csehországban, de Pozsony mint régió már túlszárnyalta Prágát, s ha ez így folytatódik, a szlovák gazdaság három éven belül utoléri és megelőzi a cseh gazdaságot” – véli Palata.
    A szlovákok a Csehországban minden pillanatban megkérdőjelezett euró bevezetésével és a csodálatosan magasan megállapított átváltási kurzussal meggazdagodtak, s gazdaságuk mindezt kibírta. Bár Szlovákiának most el kell szenvednie az euróövezet összes botrányát, ez nem gyengíti, hanem inkább erősíti Pozsony önbizalmát – fejti ki a lap.
    Fico megszüntette ugyan az egysávos jövedelmi adót, de annak legfőbb vonzereje nem az egyenlőségben, hanem az egyszerűségben rejlett. A főügyészi poszt elfoglalása körüli felesleges és méltatlan vitán kívül „Fico a múlt évben megmutatta, hogy egyetlen kormánypárt élén is képes a tisztességes és körültekintő kormányzásra. A vállalkozók véleménye szerint is például Szlovákiában észrevehetően kevesebb a lopás és a korrupció (mint Csehországban)” – írja Palata.
    Az egyetlen mutató, amely Szlovákiában tartósan rosszabb, mint Csehországban, az a munkanélküliségi ráta. A lakosság mintegy tíz százaléka – lényegében a romák – a szociális biztonság legmélyén vannak. A romák foglalkoztatási problémájának a megoldására azonban legalább még egy-két generáció kell.
    „Mindezt összefoglalva: Fico Szlovákiája ma sok tekintetben uniós mintaország. A mi Csehországunk Magyarországgal együtt sajnos a rangsor másik végén van. Érdemes elgondolkodni, miért van ez így” – zárja jegyzetét a Lidové Noviny.

MTI

hirdetés
Previous articleMeghitt hangulatban
Next articleKönyvajánló: Z. Németh István: ZENGŐRÉT MESÉI