HAZA HÍR-MIX Bővült a komáromi tisztítóállomás kapacitása

Bővült a komáromi tisztítóállomás kapacitása

844
hirdetés

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2016. február 25-én, Peter Žiga környezetvédelmi tárcavezető, Stubendek László polgármester és Cséplő Gábor, a KOMVaK, a városi víz- és csatornaművek igazgatója számos helyi és regionális politikus, tisztségviselő és sajtós jelenlétében átvágták a komáromi szennyvíz-tisztító állomás új ülepítő és gázkezelő egységét, amely mintegy 5,1 millió euró ráfordítással készült el. Az Unió és az állam összesem mintegy 4,8 millió eurót biztosított a beruházásra, a maradék önrészt a cég, illetve a város költségvetése biztosította.
Amint az ünnepi átadáson elhangzott, ezzel a beruházással a tisztítóállomás kapacitása 40 ezer főre bővül, ami biztosítja a város számára a lakóövezeti, illetve gazdasági bővülés lehetőségét. A mű része két nagyméretű ülepítő, egy teljesen új rothasztó és túlégető, valamint két kogenerációs egység is, amelyek a felszabaduló gázokat villanyárammá képesek alakítani. Az óránkénti mintegy 150 kilowatt áramot a telep energiafelhasználásának csökkentésére tudják felhasználni, ami értelemszerűen gazdaságosabbá teszi a működtetést.
A tiszta és minőségi ivóvíz olyan áldás, amelynek jelentőségét ma, amikor nálunk bőséggel van belőle, nem is tudjuk igazán értékelni és teljesen természetesnek vesszük, hogy van. Nincs ez azonban mindenhol így, van a világnak számos pontja, ahol a vízhiány óriási gondokat okoz, sőt helyi erőszakos konfliktusok kiváltója is lehet. Főleg Komáromnak és a környékbeli régiónak adatott meg az az ajándék, hogy a lábunk alatt pihen a közép-európai térség egyik legnagyobb föld alatti ivóvíztartaléka.
Ez a mi közös kincsünk, a családi ezüst, amit minden erőnkkel védenünk kell. Nemcsak saját generációnk számára, de főleg az utánunk jövők, gyermekeink, unokáink boldogulása érdekében. Minden olyan jellegű beruházás, amelynek a szennyvíz tisztítása, az ivóvíz megóvása a célja, hihetetlenül fontos, hiszen ez a stratégiai nyersanyag lehet a jövőben a város és a régió minőségi létének és gazdasági felemelkedésének a záloga.

Az eseményen készült fotókat ITT tekinthetik meg.

komarno.sk

hirdetés
Previous articleMeghalt Psota Irén, a nemzet színésze
Next articleAmikor az emberi butaság kegyetlenséggel párosul