HAZA DUNATÁJ Botránygyanús nyárvége

Botránygyanús nyárvége

1063
hirdetés

Valójában mennyi az annyi?

AObrázok1z utóbbi hetek legfurcsább és legértelmetlenebb szerződései alapján az elmúlt napokban került teljes felújításra a L. šulek Gimnázium előtti járdaszakasz Komáromban. A munka elvégzésére valóban szükség volt, s másutt is szükség lenne, viszont a kivitelezési megbízást felettébb furcsán sikerült megoldani. Nézzük a tényeket: Az út és a járda közötti fák gyökérzete miatt felhólyagosodott, repedezett aszfaltszőnyeg helyett térkő került az iskola előtti járdára. Mivel ez a terület a város közterülete, felújítása természetesen városi közpénzekből történhetett, miután az illetékesek úgy gondolták, hogy ez a legfontosabb felújítandó terület. Erre rábólintottak az önkormányzat képviselői is.
Az ilyenkor szükséges közbeszerzési pályázatot a Korekt Kft. nyerte meg. Akár örülhetnénk is, hogy egy komáromi székhelyű vállalat végezhette el a munkát, hiszen az itt élők számára biztosítanak megélhetést. Ugyanebben az időben a komáromi szlovák tannyelvű gimnázium igazgatósága ugyanettől a cégtől megrendelte az épület hátsó bejárata elé is a térkövezést, valamint az épülethez tartozó parkoló burkolását is. Ez így logikus, a kivitelezőknek csak egyszer kell kivonulniuk, tehát az önköltség is kisebb lehet.
A Korekt Kft. és a gimnázium igazgatósága közötti szerződés tartalmazza a felújított terület nagyságát (mintegy 85 m2), így könnyen megállapítható, hogy a gimnázium udvarán 1 m2 térkő lerakása csupán 28 euróba került.
Ez az összeg megfelel annak, amit más kivitelezők is felajánlottak volna. Sokkal elgondolkodtatóbb azonban az, hogy a városi hivatal és a kivitelezést végző Korekt Kft. között kötött szerződés, amely 23 ezer 417 euróról szól, nem tartalmazza a tényleges feladat nagyságát! Bármennyire is igyekeztünk „bőkezűen” mérni a járda területét, valójában az nem több 100 m2-nél, ami 234 euró/m2-es kalkulációt feltételez. Érdekes módon a járda felújításával azonos időben az iskola főbejárata elé is térkő került, mintegy 35 m2-es területen.
Szerettük volna megtudni, hogy az miből is lett fedezve, ám különös módon nem találtunk rá sem az internetes portálokon, sem pedig az illetékes megyei hivatalnál…

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleBefellegzik a szélhámos termékbemutatóknak?
Next articleKutyaélet, gazdabaj