HAZA RÉGIÓ Bikini koncerttel jön az V. HON-NAP

Bikini koncerttel jön az V. HON-NAP

1013
hirdetés

fullA kisgyermektől a nyugdíjasig mindenki számtalan érdekes kulturális program közül választhat az V. HON-NAP Duna Menti Hagyományőrző Ünnepen. A június 8-9-i rendezvényt a szokásoknak megfelelően a komáromi 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Egyesület „ágyúlövése” nyitja meg.

A legkisebbeknek igazi kuriózum az ez évi két bábelőadás, a Mazsola és Tádé a Fabula Bábszínház, illetve a Vitéz László és a csodamalom Pályi János Blattner-díjas bábművész tolmácsolásában, de lesz gyermek lovagoltatás is. Fellép a Zsebsün Együttes és a Varázstükör Katolikus Színjátszó Kör a című meseelőadásával, gazdag programot biztosítva az óvodásoknak, kisiskolásoknak.

A Brázik Törzs lovasíjászai, a felvidéki Zele Törzs íjászai idézik a Honfoglalás – Hazatérés dicső időszakát, de bemutatót tart a komáromi Tolma Baranta Club is. A Fehér Táltos Dobcsoport eleveníti fel a korszak szakrális zenei hagyományait. A felvidéki és magyarországi baranta harcművészet emblematikus alakja Kopecsni Gábor tart előadással összekötött könyvbemutatót.

Idén a „középkori” hagyományőrzők is gazdag programmal képviseltetik magukat Hidán Csaba Aranyszablya Csapatával mutatja be a végvári harcok mesterfogásait, és ismét itt lesz a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje Székesfehérvárról. A korszakot idézi Gasztonyi Dániel mestersolymász bemutatója is. Először vesz részt a római kori hagyományokat ápoló helyi Legio Brigetio római táborral és bemutatóval a fesztiválon, emlékeztetve arra, hogy Komárom Szőny városrésze jelentős települése volt a Római Birodalomnak.

Anka Gergő és Király András betyárbemutatója visz a szegénylegények világába, Sárközi Márika népdalénekes, Garabonciás Néptáncegyüttes gyermekcsoportja a Duna Népdalkör és a Nagykéri Citerazenekar teszi teljessé a népművészeti programot, melyet a Kossuth-díjas mesemondó Berecz András zár.

A magyar konyha iránt érdeklődőknek tart érdekes előadást a honfoglalás-kori ízekről, gasztronómiáról Udvardy Zsolt. A Fehér Virágok Együttes nyitja a zenei programot, mely során az egyik legnépszerűbb magyar együttes, a Bikini ad koncertet, majd fellép az Egyéb Veszély és az észak-komáromi Kerecsen Együttes.

Mind a két napot népművészeti vásár, népi mesterségek bemutatója és kiállítások teszik színesebbé. Bruncz János fafaragóművész, Turi Zsolt helytörténész és Gábor László fotográfus KOMÁROM RETRO /múlt és jelen/ kiállítása és az Anonim Ikonfestők kiállítása lesz látható. Nagyon érdekes új technikával – faerezet-festéssel – készült képek is bemutatásra kerülnek. Nagy László tárlatának címe: Kárpát-medencei őseredet. A szőnyi alkotókör festményeit, képeit is megtekinthetik a látogatók. Idén is megtekinthető lesz Endresz György és Magyar Sándor Dicsőséges Magyar Óceánrepülésnek emléket állító dokumentum gyűjtemény. Magyaros ételek, italok biztosítják elérhető árakon a gasztronómiai örömöket.

A rendezvény védnöke dr. Molnár Attila Komárom Város polgármestere.

Fontos tudnivalók: A támogatóknak köszönhetően a rendezvény vasárnap egész nap, és szombaton a Csillag Erődbe 17.00 óráig belépők számára ingyenesen látogatható. Szombaton a 17.00 óra utáni belépés 500 Ft. Szeszesitalt a rendezvény területére bevinni tilos!

Támogatók: Komárom Város Önkormányzata, Komárom Város Polgármestere, Saxum Kft, Vizák Kft, Eurotrade Kft, T-Scutum Kft, Dr. Illés Mária ügyvéd, Neszmély Község Önkormányzata, Környezet-Barát Bt, Launa Miklós Általános Iskola, Tolma Baranta Club, D’n’D Stúdió Bt

Média partnerek: Komáromi Újság, Komáromi Tv, HÍD Tv, PickUp Kft, 24 ÓRA, Forrás Rádió, Regélő (folyóirat) www.kemma.hu www.komarom.hu www.felvidek.ma www.fesztivalkalauz.hu , www.utazzitthon.hu www.komaromitv.hu www.iranymagyarorszag.hu

„Csak a múltat ismerve épülhet a jövő!”

KOMAROM.HU

hirdetés
Previous articleMár nem kell jelentkezni
Next article29. testületi ülés