HAZA BELFÖLD Az új évtől tilos megkötve tartani a kutyát

Az új évtől tilos megkötve tartani a kutyát

336
hirdetés

Az új évtől már tilos láncon, megkötve tartani a kutyákat. Január elsején ugyanis véget ért az a kétéves átmeneti időszak, amely alatt a kutyatulajdonosok felkészülhettek az új szabályozásra – tájékoztatott a Sloboda zvierat szervezet.

Kép: Illusztráció, pixabay.com

A láncon tartást az állategészségügyi törvény 2022. január 1-jén hatályba lépett módosítása tiltja meg. Az első két évben csak az ez után az időpont után született kutyákra vonatkozott a tilalom.
„Jelentős kompromisszumokat kellett kötni, de ez így is hatalmas győzelem. Minden gazdinak meg kell értenie, hogy a láncon tartás már nem elfogadható. Hisszük, hogy a törvény felelősségteljes viselkedést fog eredményezni” – hangsúlyozta Pavla Dugovičová, a Sloboda zvierat elnöke.
A veszélyes fajtákat kivéve tilos a kutyákat megkötni. Ez nem érvényes a vemhesség utolsó harmadában levő, a kicsinyeit szoptató, a beteg, vagy a hat hónaposnál fiatalabb állatokra” – fogalmaz a jogszabály.
Felügyelet mellett, rövid időre ki lehet kötni az állatot, amíg a kennelt takarítják, illetve etetik, vagy kiképzik a kutyát. A tilalom nem vonatkozik a szolgálati, vagy a különleges célra kiképzett kutyákra, arra az időre, amíg a kutya dolgozik. A tilalom megszegéséért büntetést szabhatnak ki.

TASR

hirdetés
Previous articleJanuár 2-án reggel született meg az év első babája a komáromi kórházban
Next articleZenei- és portréműsorokkal köszönti születésnapján Rudolf Schustert a magyar közmédia