HAZA KÜLFÖLD Az IOR bankról és a meleg lobbiról is beszélt Ferenc pápa az...

Az IOR bankról és a meleg lobbiról is beszélt Ferenc pápa az újságírókkal a Rómába tartó repülőúton

822
hirdetés

Precedens nélküli kötetlen sajtóbeszélgetés helyszíne volt a Ferenc pápát Rio de Janeiróból Rómába szállító repülőgép, melyen az újságírók szabadon kérdezhették az egyházfőt és ő is szabadon válaszolt.

    Ferenc pápa több mint egy órán át válaszolt a vele együtt utazó hetven olasz és külföldi újságíró kérdéseire. Szó volt az IOR vatikáni bank sorsáról és Ferenc pápa vatikáni mindennapjairól is.
    Az első kérdés a Vatikánban létező meleg lobbira vonatkozott. Ennek létezésére az egyházfő még egyik júniusi beszédében utalt. Ferenc pápa megköszönte a kérdést és úgy válaszolt: „ha valaki meleg és az Urat keresi és jó szándékú, ki vagyok én, hogy elítéljem?”. Az egyházfő hozzátette, a probléma a lobbikkal van, nem az emberek esetleges vonzalmával. Ferenc pápa szólt a külön élőknek és elváltaknak az egyházba való visszafogadásáról is, azt hangoztatva, hogy velük szemben elérkezett a könyörületesség ideje.
    A márciusi megválasztása óta az apostoli paloták helyett a Szent Márta-házban lakó pápa elmondta, képtelen arra, hogy egyedül éljen a vatikáni palotákban. „Lelkileg nem bírnám” – fogalmazott. A szintén a Vatikánban élő XVI. Benedekről azt mondta, olyan, mintha bölcs nagyapjával élne egy otthonban.  
    Az általa elindított vatikáni reformokkal kapcsolatban kijelentette, lehet, hogy ezeket egyesek ellenzik, de ő nem vett észre nagy ellenállást. „A kúriában is vannak szentek, és vannak itt olyanok is, akik nem annyira szentek” – tette hozzá. Nunzio Scaranóval, az Apostoli Szék Vagyonkezelőségének (Apsa) júniusban letartóztatott tagjával kapcsolatban – aki húszmillió eurót próbált Svájcból Olaszországba csempészni – Ferenc pápa úgy fogalmazott: Scarano sem szent.
    Az egyházfő hozzátette, hogy az IOR vatikáni bank esetleges átalakításáról még nem döntött. Azt mondta, a bank szerepének átvizsgálására kijelölt bizottság véleményében bízik: „nem tudom, mi lesz az IOR-ból, de akármi is legyen, fontos, hogy átlátható és becsületes legyen”.
    Vatikáni és olasz illetékesek hétfőn jelentették be, hogy a Vatikán és Olaszország megállapodást írt alá július 26-án a pénzmosás elleni közös küzdelemről, miután a közelmúltban több botrány is kirobbant a Szentszék pénzügyi intézményei körül.
    A repülőgépen folytatott kötetlen sajtóbeszélgetés során a pápa elmondta, hogy az egyház nők nélkül olyan, mintha az apostolok Mária nélkül maradtak volna. A sajtó gyakran ír az egyház tagjainak fiatalkori félrelépéseiről, de ezek nem mindig bűnök. Bűncselekmény viszont a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélés – hangoztatta Ferenc pápa.
    A riói látogatása alatti biztonsági problémákat illetően a pápa kijelentette, hogy őrültségnek tartotta volna a népet elválasztani püspökétől. „Ha ezt nevezzük biztonságnak, akkor vegyük úgy, hogy én a másik őrültséget választottam” – fogalmazott arra utalva, hogy minden biztonsági figyelmeztetés ellenére minél közelebb akart kerülni a hívőkhöz.
    Ferenc pápa azt is elmondta, meglepte, hogy akkora sajtóvisszhangot kapott az a fekete táska, mellyel július 22-én Rómában felszállt a Rióba induló repülőgépre. „Nem az atombomba kódja volt benne, hanem a bibliám és a borotvám. Hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy normális életvitelünk legyen” – mondta.      

MTI

hirdetés
Previous articleAdomány kérés
Next articleVizes vb – Hosszú Katinka aranyérmes 200 méter vegyesen