HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Az emberkereskedelem új piaca: szerveket vegyenek!

Az emberkereskedelem új piaca: szerveket vegyenek!

1116
hirdetés

A megdöbbentő információt a konzervatív The Telegraph írta meg. S hozzá a háttérinformációkat is. Például azt, hogy a brit gyermekvédelmi szervezetek már korábban figyelmeztettek: az emberkereskedelem új „piacot” keresett és talált is: az egészséges emberi szervek adásvételének piacát. Vagyis a mostani rémséges eset bizonyosan nem egyedi, az emberkereskedők gyermekek egész csoportját vonszolták már be a szigetországba, a szomáliai kiskorú mostani behurcolása csupán alátámasztja ezt a sejtést.

„Az emberkereskedők az átültetendő szervek iránti óriási keresletet és a gyermekek sebezhetőségét használják ki” – fogalmazott a The Telegraph munkatársának Bharti Patel, az egyik gyermekvédelmi társadalmi szervezet (az Ecpat UK) vezetője. Szerinte éppen ezért nem is valószínű, hogy bármely emberkereskedő hajlandó kockázatot vállalni egyetlenegy gyermek becsempészéséért.

A WHO (az ENSZ Egészségügyi Világszervezete) adatai szerint átültetendő veséből évente világszerte mintegy hétezret szereznek be illegálisan, azaz emberkereskedők közreműködésével.

A gyermekkereskedelem bizonyos „területeit” már viszonylag jól ismerik a bűnüldöző szervek. A szexuális céllal vagy „egyszerűen” csak rabszolgának eladott gyermekek ügyeit – ha nem is mindig és teljesen pontosan, de elég jól dokumentálták, illetve figyelik. A szervkivétel okán elkövetett emberkereskedelem hálózata azonban viszonylag kevéssé ismert, legalábbis itt, Európában. Ám a „transzplantáció-turizmus” mint üldözendő bűncselekmény lassanként „bevett” bűnügyi fogalom lesz: a fejlett országokból az úgynevezett fejlődőkbe utazókat jelöli, akik azért látogatnak az adott országba, hogy vesét vagy májat „vásároljanak”. Ilyen szempontból a többi között Kuvaitban vagy Pakisztánban eléggé megengedőek a törvények.

A feketepiacon a legkeresettebb szervek a szív, a tüdő, a máj és a vese, már csak azért is, mert például a tüdő és a vese páros szerv, tehát akár anélkül ki lehet operálni a páciensből, hogy megbetegítenék őt. A bűncselekményben mindig több ember vesz részt: valaki beazonosítja az áldozatot (akiből kioperálják valamelyik egészséges szervét), másvalaki gondoskodik a szállításról, és részt vesz a szervkereskedelemben orvos és nővér is, aki elvégzi a műtétet, valamint a „kofa”, aki értékesíti a szervet.

A brit kormány a szomáliai kislány esetének nyilvánosságra kerülése után vizsgálatot indíttatott és jelentést készíttetett. Ebből kiderült, hogy lassan, de biztosan emelkedik az ilyen bűncselekmények aránya. Tavaly rekordot ért el: több mint ötven százalékkal több volt az emberkereskedelem áldozatainak száma, mint korábban. Háromszázhetvenhét kisgyermeket hurcoltak el, akadt köztük, aki szexuális visszaélés áldozata is lett. A gyermekeket főleg Vietnamból, Nigériából, Kínából, Romániából és Bangladesből cipelték Nagy-Britanniába.

De megugrott a felnőttek szervkereskedelme is. A brit földre behozott felnőtt nők szerveivel történő seftelés tizenkét százalékkal nőtt, szám szerint hétszáznyolcvanhatra, és harmadával emelkedett a felnőtt férfiak szerveinek „értékesítése”, négyszáz ilyen esetet tudtak beazonosítani. S egyre több az olyan brit férfi, aki részt vesz a bűncselekmények valamelyik szakaszának bonyolításában.

London a törvények szigorítását tervezi. Az eddig megfogalmazott javaslatok szerint azok a szervkereskedők, akiket már elítéltek szexuális vagy más erőszakos bűncselekményért, automatikusan életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthatnak. (Jelenleg az illegális szervkereskedelemért maximum tizennégy év börtönt lehet kiszabni).

„A modern rabszolgaság és a szervkereskedelem maga az ördög” – fogalmazott James Brokenshire, belbiztonsági miniszter, s hozzátette, hogy az ördög elleni küzdelemben mindenkire szükség van. A közvéleményre, amelyet mozgósítani kell, és tudatosítani benne a veszélyeket, és a kormányzatra, a rendvédelmi szervekre, sőt, a jótékonysági szervezetekre egyaránt, amelyeknek ébereknek és okosaknak kell lenniük a bűncselekmények feltérképezésében és a bűnözők lefülelésében.

Az ezzel kapcsolatos törvénytervezetet még az év vége előtt előterjesztik a Westminsterben.

Szentendrei Lajos  vilag@hetivalasz.hu

fusz.hu

hirdetés
Previous articleRECEPTEK: Magyaros babgulyás házi csipetkével
Next articleErdély autonómiájáért szállt síkra egy román hölgy