HAZA BELFÖLD Autópálya és gyorsforgalmi út építése kezdődik meg Szlovákiában

Autópálya és gyorsforgalmi út építése kezdődik meg Szlovákiában

965
hirdetés

ficoA szlovák kormány megkötötte a spanyol Cintra Infrastructures vezette konzorciummal azt a szerződést, amely alapján a kivitelező 59 kilométernyi autópályát, illetve gyorsforgalmi utat épít meg 2020-ig Szlovákiában.

    A dokumentumot a kormány részéről Robert Fico szlovák miniszterelnök és közlekedésügyi minisztere, Roman Brecely írta alá pénteken Somorján.
    Az új közúti infrastruktúra magában foglalja a Csallóközt átszelő R7-es gyorsforgalmi út elkészítését, egy Pozsonyt elkerülő autópálya-körgyűrű, valamint ennek keretében egy új pozsonyi Duna-híd megépítését, illetve néhány szakaszt a D4-es autópályából.
    Az ügylet, amelyet a korábbi szlovák kormány februárban, majd a márciusi parlamenti választásokat követően az új kabinet májusban ismételten jóváhagyott, az elmúlt évek legnagyobb és hosszú évek óta esedékes beruházása.
    A szerződés értelmében a konzorcium két szakaszban, négy év és négy hónap alatt felépíti az utakat, amelyek ezután 30 évig lesznek a tulajdonában. A három évtizedes időszakban az állam évi 56,72 millió eurót fizet a konzorciumnak, a harminc év lejártával a tulajdonjog az államra száll át.
    A szlovák állam által kifizetett összeg 30 év alatt – az inflációt is beleszámítva – mintegy 1,9 milliárd eurót tesz majd ki. Az utak építésének idején, illetve azt megelőzően az állam további csaknem 375 millió eurót fordít az építkezésekkel kapcsolatos földkivásárlásokra.
    Az évi 56,72 millió euró a legalacsonyabb összeg volt, amely az útépítési pályázatra ajánlatként érkezett. Az összeg nagyságát a szlovák kormányfő az aláírást követően olyan sikernek minősítette, amellyel nem is számoltak. „Kitűnő eredményről van szó” – fogalmazott Robert Fico.
    A kormányfő hozzátette: a projekt megvalósítása „életfontosságú” Szlovákia számára, annál is inkább, mert a hozzá épített körgyűrű részben tehermentesíteni fogja a főváros közúti közlekedését és a már régóta túlterhelt kikötői hidat is, amelyen jelenleg napi százezer autó megy át.


MTI

hirdetés