HAZA RÉGIÓ Átvette az Európa Díjat Tata

Átvette az Európa Díjat Tata

895
hirdetés

Az Európa Díjat 2013 áprilisában nyerte el Tata, az ünnepélyes átvétel pedig Szent István napján történt a tatai vár udvarán. A strasbourgi székhelyű Európa Tanács alapította elismerést a város kiemelkedő nemzetközi kapcsolataiért és az európai eszme helyi szintű képviseletéért érdemelte ki.

IMG_8569.previewA díjátadóra az egész város meghívást kapott, hiszen a kitüntetésre Tata minden lakója büszke lehet, nélkülük nem sikerült volna mindezt elérni. Michl József polgármester erre is kitért ünnepi beszédében:

– Köszönöm mindenkinek, aki bármilyen kicsivel is hozzájárult városunk eme dicsőségéhez, a tatai és testvérvárosi kapcsolatok kezdeményezőinek, a megvalósítóinak és az életben tartóinak egyaránt. Különös köszönet jár azoknak, akik a trianoni nemzetcsonkítás után határainkon kívülre szorult magyar településekkel szervezték meg és tartják fenn a testvérbarátságot – hangsúlyozta Michl József, s egy személyt név szerint is említett, mégpedig Osgyáni Zsuzsannát, a város nemzetközi referensét, aki hosszú évek óta fáradhatatlanul készítette a pályázatokat, melynek eredményeképpen tavasszal Tata számára kedvező döntés született.

 

Az Európa Díj jelentőségéről beszélt Surján László, a z Európai Parlament kereszténydemokrata alelnöke. Kifejtette: a klasszikus európai eszme érvényesül Tatán, mely túlmutat az ország határain. A nemzetek közötti barátság továbbélésében markáns civil közreműködésre van szükség.

A számos színpadi produkcióval fűszerezett ünnepség fénypontja volt a díj átadása, melyet Axel Fischer, az Európa Tanács Európa Díj Albizottságának alelnöke nyújtott át Michl Józsefnek, s a színpadra szólították a testvérvárosi kapcsolatok ápolásában kiemelkedő szerepet játszó tataiakat is. Axel Fischer a díjhoz fűzött indoklásból kiemelte, hogy Tata kilenc testvérvárosával kiterjedt és változatos cserekapcsolati hálózatot hozott létre. A 2012-ben szervezett több mint 60 esemény számos olyan kulturális, sport- és iskolai cserét tett lehetővé, amely Tatát az európai eszme helyi szintű előmozdításának modelljévé teszi Magyarország számára – hangsúlyozta.

Az Európa Díj elismerésben 1955-től 2012-ig egész Európából mindössze 70 település vagy régió részesült. Magyarországon eddig csak Szeged vehetett át ilyen kitüntetést. A folytatás a díj nagyságához méltó volt: a Magyar Állami Operaház művészei az európai operakultúra gyöngyszemeiből válogattak, s tolmácsolták a tataiaknak. Az operaház zenekarát Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester dirigálta. A nap utolsó mozzanata egy különleges fényjáték volt: a tatai vár falán fényfestéssel elevenedtek meg a vár építésének pillanatai és egyes jelentős tatai

 

szimbólumok, majd rövid tűzijáték zárta a műsort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tata.hu

 

 

hirdetés
Previous articleMeghívó
Next articleMazsorett Európa-bajnokságot tartanak Tatabányán