HAZA KÜLFÖLD Angela Merkel mobilját is lehallgathatták amerikai szolgálatok?

Angela Merkel mobilját is lehallgathatták amerikai szolgálatok?

838
hirdetés

A német hatóságok szerint előfordulhatott, hogy amerikai titkosszolgálatok lehallgatták Angela Merkel német kancellár mobiltelefonját. Az amerikai nemzetbiztonsági tanács egy szóvivője vonakodott  megerősíteni, hogy a múltban nem történt ilyen.

Angela Merkel szerdán felhívta Barack Obama amerikai elnököt, és elmondta, hogy megrendítené a két ország baráti kapcsolatát, ha beigazolódna a feltételezés, miszerint lehallgatták telefonját – közölte a német kormányszóvivő.
Steffen Seibert közleménye szerint a kancellár hangsúlyozta, hogy elvárja az ügy gyors és teljes feltárását.
Az amerikai nemzetbiztonsági tanács egy szóvivője a Spiegel Online-nak elmondta: az amerikai elnök biztosította a német kancellárt arról, hogy az Egyesült Államok nem figyeli meg kommunikációját és a jövőben sem tesz ilyet. A szóvivő kitért a válaszadás elől arra a kérdésre, hogy ez a kijelentés a múltra vonatkozóan is érvényes-e.
A Spiegel Online szerint a német hatóságok annak nyomán jutottak a következtetésre, hogy Merkel mobilja megfigyelési célpont lehetett, hogy a hírportál, amelyhez eljutottak az informatikai adatgyűjtésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) kiszivárogtatott dokumentumok, egy oknyomozó anyaggal kapcsolatban felvilágosítást kért a kormánytól.

MTI

hirdetés
Previous articleA Real Madrid elnöke leplezi le csütörtökön Puskás Ferenc mellszobrát a Bernabéu Stadionban
Next articleMegbírságolták Romániában a romák sterilizálását javasoló önkormányzati képviselőt