HAZA KÜLFÖLD Amerikai elnökválasztás – Trump bejelentette győzelmét, Clinton elismerte vereségét, és gratulált

Amerikai elnökválasztás – Trump bejelentette győzelmét, Clinton elismerte vereségét, és gratulált

1056
hirdetés

donald-trump-1301259_1920Donald Trump, az amerikai Republikánus Párt jelöltje helyi idő szerint szerda hajnalban bejelentette győzelmét az elnökválasztáson, és ehhez demokrata párti vetélytársa, Hillary Clinton telefonon gratulált neki, elismerve saját vereségét.

    Trump beszédet mondott hívei előtt a párt választási főhadiszállásán, és beszámolt arról, hogy ő is gratulált Clintonnak, aki – mint fogalmazott – kemény ellenfele volt a kampányban. Hangsúlyozta: „köszönettel tartozunk Hillary Clintonnak mindazért a szolgálatért, amelyet az elmúlt években az amerikai nemzet érdekében tett”.
Trump köszönetet mondott híveinek is, és hangsúlyozta: „Valamennyi amerikai elnöke leszek, ez nagyon fontos nekem.”
A milliárdos üzletemberből lett politikus egységre szólította fel az amerikai nemzetet, republikánusokat és demokratákat egyaránt. „Együtt kell működnünk, egyesülnünk kell” – jelentette ki. Az amerikai nemzet újjáépítését és – mint fogalmazott – az amerikai álom megújítását ígérte.
A győztes beszédét alelnökjelöltje, Mike Pence vezette fel, és kijelentette: Donald Trump elnökké választása történelmi jelentőségű, és azt jelenti, hogy vezetésével és elképzeléseivel Amerika ismét nagy lesz. Hozzátette, hogy a szavazással az amerikai nép mondott véleményt.
Ezt megelőzően mind a CNN, mind a Fox News hírtévé, az AP hírügynökség és az NPR amerikai közszolgálati rádió jelentette, hogy a részeredmények alapján számolt előrejelzés szerint Trump győzött.
Paul Ryan, az amerikai képviselőház republikánus párti elnöke nem várta meg ezeket az előrejelzéseket a Trumpnak és Pence alelnöknek szóló gratulációval, noha korábban nem volt felhőtlen a viszonya a New York-i üzletemberrel. A wisconsini politikus még az éjjel telefonon felhívta őket.
Hajnalra kiderült, hogy a törvényhozási választásokon a képviselőházban a republikánusoknak sikerült megőrizniük a többséget, és a demokratáknak a szenátusban sem sikerült áttörést elérniük, a republikánus többség ott is megmaradt. Az AP amerikai hírügynökség által közölt részeredmények szerint a republikánusok többsége a képviselőházban a jelenlegi 247 mandátumról 218-ra csökken, de ez is elég, hogy megőrizzék uralmukat a képviselőházban, ahol hat éve többségben vannak.
A képviselőház mind a 435 tagját most választották meg.
A 100 tagú szenátus 34 tagját választották meg az elnökválasztással párhuzamosan.
Jelenleg mindkét házban a republikánusok vannak többségben, és ez valószínűleg így is marad, mert ha a demokraták ki is tudják egyenlíteni a jelenlegi 54-46-os republikánus többséget a szenátusban, szavazategyenlőség esetén a felsőház elnöki posztját is betöltő alelnök voksa dönt.
A szenátorokat hat, a képviselőház tagjait pedig két évre választják.

MTI

kép: pixabay

hirdetés
Previous articleKamionnal ütközött a RegioJet vonata Nemesócsánál
Next articleEgy pozitív este Ördög Nórával