HAZA KULTÚRA Álom és valóság mezsgyéjén – Pomothy Lászlóval, a „Limesben”

Álom és valóság mezsgyéjén – Pomothy Lászlóval, a „Limesben”

282
hirdetés

Közeli és távoli városok jellegzetes hangulata, a fény és az árnyék mesteri elegye várja az érdeklődőket a komáromi Limes Galériában. A sajátos légkörű templomhajóba betérőket elvarázsolja a lévai születésű, Galántán élő Pomothy László akvarellista 82 színpompás alkotása. A Célegyenesben című életmű-kiállítást a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete rendezte.

Füzik Szilvia, Balla Rita, Molnár Judit, Pomothy László és Keszegh Béla

Pomothy László a Dzurinda-kormányokban a gazdasági tárca államtitkára volt, majd negyvenévesen döntött úgy, hogy az akvarell világában folytatja a fiatal korában megszakított alkotómunkáját.

Művészetének fő tartóoszlopa az a tudás, melyet a Torontóban élő, kínai származású Herry Arifintől kapott, de a pályája kezdetén más, ismert mesterek is egyengették az útját, majd nemzetközi ismertségre is szert tett. A bő negyed évszázados pályája során egyéni és csoportos kiállításokon is bemutatkozott nagy sikerrel. Újabban Magyarországon és Szlovákiában tart workshopokat.

A megnyitó résztvevői felülnézetből

A november 15-én megnyílt tárlat anyagának megtekintése közben javarészt vonzó hazai és külföldi tájak tárulnak a látogatók elé, akiket az egyes helyszínekre jellemző hangulatok rögvest magukkal ragadnak.

Fény és árnyék mesteri megjelenítése

A komáromi kiállítás megnyitóján a házigazdák nevében Balla Rita design- és művészetelemző üdvözölte a vendégeket. Keszegh Béla, Komárom polgármestere elárulta, az akvarell sokáig nem tartozott a kedvencei közé, de ma elvarázsolja ez a technika. „Pomothy Lászlónak pedig azt kívánom, hogy Komárom még sokszor inspirálja és további kiállításokra is visszavárjuk.”

Molnár Judit, médiacsaládunk főszerkesztője megnyitó beszédében azt hangsúlyozta, minden egyes ilyen kiállítás és élmény sokat segíthet, hogy a képzőművészet elfoglalja a maga helyét kulturális közgondolkodásunkban. Majd felidézte, akkor ejtette őt rabul Pomothy László művészete, amikor a pozsonyi Rudnay téren levő kedvenc kávéházából nézte a város nyüzsgését, majd röviddel az után az egyik képén szembesült a térrel.

Molnár Judit elbeszélgetett az alkotóval
„Színeiben visszafogott, mégis vibrálóan érdekes kép. Nem mutat meg mindent, csak sejtet, engedi, hogy elképzeljem, hogy átéljem, hogy újra ott legyek, hogy benne legyek a képben. És én akkor, ott megéreztem, hogy engem Pomothy László művészete végkép rabul ejtett, elvarázsolt.

Pomothy képeivel bejárhatjuk a világot, Komáromtól Velencén keresztül San Franciscóig sokat utazik, s a látottakat el is „meséli” nekünk ecsetjével.

– Megmutat egy utcarészletet, a tájnak egy szeletét, a ház egy szegletét, egy szép női alakot, és nem kell nagy képzelőerő hozzá, már benne is vagyunk a történetében, vagy ha úgy tetszik, szőhetjük a saját mesénket. Ilyen az, amikor egy kép a néző számára élménnyé válik, a jó kép befogad, sőt, beszippant – fejtette ki.

Molnár Judit szerint Pomothy László képei nem elsősorban a színekről szólnak, hanem a hangulatokról, ám ő nem ösztönművész, hanem technikás alkotó.

„Megtervezi a képeit, figyel az arányokra, a fény és az árnyék játékára, a színek harmonikus egymásba olvadására, mert a vászon előtt a tökéletességre törekszik. Birtokában van a tudás, és az akvarellfestészetet, amit egyébként a legnehezebb technikának tartanak, nagyon magas színvonalon műveli.

Célegyenesben sikerekről, hitvallásról

Megnyitó beszédében Molnár Judit ismertette az alkotó munkásságának néhány fontos állomását.  Ez a hetedik önálló kiállítása, ám évente több bel- és külföldi csoportos tárlatnak is részese.

A THE ART OF WATERCOLORISTS angol és francia nyelvű, 36 országban kapható magazin 2019-ben több oldalon mutatta be Pomothy László munkásságát. 2016-ban Budapesten a legjobb kép közönségdíját nyerte el Berlin, székesegyház című képével, s ugyanott 2018-ban a szakmai zsűri neki ítélte oda a legjobb akvarell díját Sevilla című képéért. Pomothy László sokoldalúságát mutatja, hogy Csáky Pál Pozsonyi beszélgetések című könyvének borítóját is ő jegyzi, és Kossuth-díjas előadóművészünk, Szarka Gyula tavaly megjelent, Petőfi dicsérete című lemezének a borítóját is ő illusztrálta.

– Megítélésem szerint az egyik legszebb elismerés az, hogy tavaly, az Egyéniségeink padja nevű civil kezdeményezésnek köszönhetően városában, Galántán a lakosok szavazatai alapján a városi parkban nevével ellátott padot állítottak a tiszteletére.

„A maratoni futó, akárcsak én, nem tudja, célba ér-e. Hosszú küzdelme során olyan szakaszokon is át kell lendülnie, amelyek nehezebbek számára, de végig támaszkodhat a felkészülés adta erőre, a sikerekre, de arra is, hogy a képzeletbeli lécet pályája során egyre magasabbra helyezze

– mondta lapunknak a művész a hitvallásával kapcsolatban. Majd hozzátette, idehaza kevesen foglalkoznak magas szinten az akvarell technikájával, sőt a művészpalántákat egyenesen lebeszélik róla az egyetemen, ezért ő is külföldi mestereknél, alkotótáborokban és szimpóziumokon tanult.

Nagy érdeklődés mutatkozott az életműkiállítás iránt

– Sikerült Herry Arifin művészt rábeszélnem arra, hogy intenzív tanfolyamon oktasson engem. Mások keze alatt is csiszolódtam, a Felvidéken például Dolán György portréfestészetet tanított nekem, és azt is vállalta, hogy erre a kiállításra kiválogassa a képeket.

Pomothy László tavaly töltötte be a 65. életévét, s ennek apropóján rendezték meg a jubileumi kiállítást. Remélhetőleg az életművét – sokunk örömére – még sok új képpel gyarapítja.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/47. számában.

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

hirdetés
Previous articleA sűrű havazás miatt helyenként 100 méterre csökkent a látótávolság
Next articleRómeóval és Júliával indult a GIMISZ Diákszínpad újabb évtizede