HAZA KÜLFÖLD Aláírja a Lisszaboni Szerződés kiegészítését az új cseh államfő

Aláírja a Lisszaboni Szerződés kiegészítését az új cseh államfő

914
hirdetés

Milos Zeman új cseh köztársasági elnök szerdán bejelentette, hogy rövidesen aláírja a Lisszaboni Szerződés kiegészítését, amely lehetővé teszi az új európai „pénzügyi mentőalap”, a bajba jutott euróövezeti országok megsegítésére hivatott Európai Stabilitási Mechanizmus létrehozását.

A március 8. óta hivatalban lévő Zeman szerdán ellátogatott a cseh kormány ülésére, s a találkozó után újságírókkal közölte, hogy államfőként jelenleg két dologra helyezi a hangsúlyt: a Lisszaboni Szerződés kiegészítésének az aláírására, illetve a terrorizmus elleni harcra, beleértve a cseh hadsereg külföldi misszióinak a támogatását is.
„Barroso úr látogatása alkalmával aláírom az európai mentőövről szóló kiegészítést, és feltételezem, hogy ezt teszi a kormányfő is, aki szintén találkozik Barrosóval (az Európai Bizottság elnökével)” – jelentette ki Zeman.
Az új cseh államfő már korábban leszögezte: a dokumentum aláírását elsősorban jelképesnek tekinti. Zeman híve a szorosabb európai integrációnak, míg elődje Václav Klaus határozottan ellene volt.
Klaus a Lisszaboni Szerződés kiegészítését nem volt hajlandó aláírni, „abszurd és szörnyű dolognak” minősítve a dokumentumot, bár azt a cseh parlament is jóváhagyta korábban.
Csehország az egyetlen EU-tagállam, amely még nem fejezte be a stabilizációs mechanizmust rögzítő dokumentum ratifikálásának folyamatát. Maga a mechanizmus egyébként múlt ősz óta már működik.
Nem hivatalos közlés szerint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke április 2-án látogat Prágába. Zeman már korábban közölte, hogy Barroso jelenlétében szeretné felvonni a Hradzsinon az Európai Unió lobogóját, amit Klaus szintén elutasított.
Necas a szerdai találkozó után újságíróknak azt mondta: kormánya külpolitikai téren szeretne szorosabban együttműködni az új államfővel. A prioritások közül az EU- és a NATO-tagságot, a terrorizmus elleni harcot és a szomszédokkal való együttműködést emelte ki.

MTI

hirdetés
Previous articleIsmét erős szélre és hófúvásra kell készülni
Next articleFico természetesnek tartja a szlovák-magyar kapcsolatok mai állapotát