HAZA RÉGIÓ Ahol műveltség uralkodik, ott nincs ereje a műveletlenségnek

Ahol műveltség uralkodik, ott nincs ereje a műveletlenségnek

882
hirdetés

Városunkban egy hetes programsorozattal tisztelegetünk a magyar kultúra nagyjai előtt. Az eseménysorozatot Povozsányi Irma rajz és festménykiállítása nyitotta, melyen a Komáromi Evangélikus Kórus működött közre, majd a Talpalatnyi Színház Kit végül is megölnek… című Radnóti estjét tekinthették meg az érdeklődök.

A Jókai moziban a Váci Dunakanyar Színház mutatta be a Minden kezdet nehéz – hát még a versenyzongora című romantikus vígjátékot, szintén ezen a helyszínen a Szegedi Miniszínház adta elő a Három szabólegény című darabot, valamint Écsi Gyöngyi Szőlőszem Kálmán címmel tartott előadást az óvodások részére.

A hetet Benkő Péter kétszeres Jászai Mari-díjas, Turay Ida Vándordíjas színművész és ifjabb Szabó Gyula énekes-gitáros előadóművész Magyarok a Kárpát-medencében című zenés-verses pódiumestje zárta. Az idei Komárom Város Kultúrájáért Díjak átadására január 22-én került sor, melyet ezúttal Bobest Éva a Vivace Zenei Egyesület vezetője, és Bencsics Ákos fazekasmester vehetett át.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Ezen a napon főhajtással emlékezünk közös kincsünkről, mely megkülönböztet bennünket más nemzetektől. Ez a magyar kultúra.

Komárom Város Képviselő-testülete 2012-ben döntött Komárom Város Kultúrájáért Díj megalapításáról, hiszen városunk színes kulturális élettel rendelkezik, a városvezetés pedig úgy érezte, szükséges, hogy az e területen dolgozó szakemberek méltó elismerést kapjanak.

kultúra (3)

Az eddigi kitüntettettek között olyan a város kulturális életét nagyban meghatározó díjazottakat találunk, mint Nyikus Anna iparművész, a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, Rabi Lenke helytörténész, a Jókai Mór Városi Könyvtár egykori igazgatója, Bedecs Ilona népzenész, népdalénekes, Meveczky Szabolcs zeneszerző, karmester, Pőcze László a Garabonciás Táncegyüttes művészeti vezetője, Horsa István népzenész.

A város képviselőtestülete idén Bobest Évának a Vivace Zenei Egyesület vezetőjének és Bencsics Ákos fazekasmesternek adományozta a díjat, melyet dr. Molnár Attila polgármester, Turi Bálint alpolgármester és Hamrák Zsófia tanácsnokasszony adott át.

Bobest Éva

A komáromi zenekedvelő civilek által 1996-an megalakított Vivace Zenei Egyesület kiállta az idő, illetve a közönség „próbáját”, sőt közeledvén a 20. éves jubileumához, népszerűsége, taglétszáma egyre növekszik, elérve esetenként a teltházas koncerteket.

A közhasznú civil szervezet besorolású egyesület ars poétikája: „Minőségi zene – minőségi előadókkal”, legyen az szólóhangszer, kamaraegyüttes, vagy emberi hang. A zene megszeretéséért azonban a hallgatónak is tennie kell: ismernie kell az adott zenei korszakokat, a zeneszerzők életútját, művészi indítékait, a zeneművek mondandóját. A Vivace Zenei Egyesület vezetői mindig kiemelt feladatuknak tekintették a közönség fentiekkel való megismertetését.

Ezen fáradozásuk gyümölcse mostanra érett be, a tagok várják az új koncerteket és hozzák rokonaikat, barátaikat. Napjainkra a Vivace koncertek városi eseményszámba mennek, nemcsak a sok szép zene miatt, hanem az évek során kialakult baráti, mondhatni családias közösségi légkör miatt is. Örömhangversenyek ezek: a művészek szeretnek Komáromba jönni, a közönség is minden szempontból kellemesen érzi magát.

Bobest Éva 2006 óta töltötte be az egyesület elnöki tisztét, amely idő alatt sikerült személyiségéből is sok vonást átadni, így a zeneszeretetét és a meghitt közösségi légkör kialakítását, ápolását.
Az egyesület eredményességét 2006-ban Komárom város Pro Urbe díjával ismerték el, amelyre büszkék.
Az utóbbi években koncertjeik egy részét tudatosan „határokon átívelőkké” tették. Sokan emlékeznek a közelmúlt sikeres kínai, japán, szlovák, angol, amerikai estjeikre. Ezen alkalmakkor nemcsak egy-egy nép zenéjével, nyelvével, de a művészek révén életükkel, szokásaikkal is ismerkedhettünk.

Bobest Éva 2014-ben átadta a „karmesteri pálcát”egy arra érdemes, lelkes, fiatalos csapatnak, bízva abban, hogy irányításuk mellett a Vivace Zenei Egyesület továbbviszi a Vivace hagyományokat Komáromban. Az utókor számára elnöksége 8 éve alatt három vaskos albumban összeállította a Vivace Zenei Egyesület képes dokumentációs történetét. Ezen albumok a Városi Jókai Mór Könyvtár helytörténeti anyagát gyarapítják majd és ha valaki a jövőben a város zenei múltját kívánja kutatni, ezekben bőséges információkra lel.

Köszönjük ezt az örökséget és fáradhatatlan munkáját, mellyel hozzájárult városunk kulturális életének gazdagításához.

Bencsics Ákos

A komáromi származású Bencsics Ákos immáron több, mint harminc éve foglalkozik a fazekas mesterséggel.

Abban, hogy ezt a szakmát választotta közrejátszott az is, hogy szülei képzőművészettel foglalkoztak. Saját bevallása szerint 12 éves kora óta erre a mesterségre készült. Gyermekkora nyarait az óbányai Kürthy György fazekasmesternél töltötte. Szakmai tanulmányait Modorban (Szlovákia) kezdte, majd a magyarországi Mezőtúron folytatta Tóth Géza fazekas irányítása alatt. A szakiskola elvégzése után Kalocsán inaskodott. 1991-től Ausztriában dolgozott egy fazekasműhelyben.

2013- ban egy Mediawave rendezvény kapcsán egy újságcikkben így jellemezték munkáit: „Az edényeken látható motívumok és díszítések igazából nem kötődnek egyik tájegység jellegzetességeihez sem. Színösszeállítására a bordó és a zöld jellemző. Elmondása alapján nem használ jellemző motívumokat, inkább ötvözi azok jellegzetességét.

Nem csupán használati és dísztárgyakat készít, hanem repertoárjában szerepel még csempe, kályhaszem, domborművek és különböző épületdíszítések is.

Közvetlen, barátságos modorával könnyen elnyeri a látogatók bizalmát, így a közös munka lényegében egy baráti környezetben zajlik.”

Az újságíró szavait azok is igazolni tudják, aki felkeresik a kedves kis üzletet, műhelyt melyet saját házukban alakítottak ki feleségével, FAZEKÁRIUM néven 2004-ben. Itt is barátságosan fogadják az érdeklődőt, s miközben Ákos a korong mögött ül, békésen nézelődhetünk az üzletben és csodálhatjuk a szabadkézzel, kézimunkával, hagyományos technikával készült gyönyörű kerámiákat.

Otthonuk nem csak a műhelynek és az üzletnek ad helyet. 2009-ben a barátságos és igazán egyedien kialakított kertjüket is megnyitották a látogatók előtt, „A múzeumok éjszakája” országos rendezvényhez kapcsolódva. 2010-től ez a kulturális unikum „Művészetek Éjszakája” néven kerül megrendezésre a házaspár otthonában, a művészetet és kultúrát kedvelő számos látogató nagy örömére.

De munkáit nem csak saját kertjében és az üzletben lehet megtekinteni, több helyre hívják kiállítani itthon és külföldön egyaránt.

1995-től a következő helyeken volt kiállítása a mesternek: Vácrátóton, Innsbruckban, Bakonyszentlászlón, Hetényben (Szlovákia), Martoson (Szlovákia), a Magyar Kultúra Házában Budapesten, Gothamban City (az Amerikai Egyesült Államokban), Limes Galériában és a Rév Magyar Kultúra Házában Észak-Komáromban, vagy városunkban a Monostori Erődben.

Bencsics Ákosnak köszönettel tartozunk és nem csupán azért, hogy minden munkájával esztétikai élményt okoz, vagy azért, mert évek óta szervezi a „Művészetek Éjszakáját”, mellyel szintén megajándékoz minket, hanem azért is, mert ezen tevékenységeivel tovább éltet egy ősi mesterséget a fazekasságot, mely kultúránk, örökségünk része.

Az est zárásaként Benkő Péter kétszeres Jászai Mari-díjas, Turay Ida Vándordíjas színművész és ifjabb Szabó Gyula énekes-gitáros előadóművész Magyarok a Kárpát-medencében című zenés-verses pódiumestjét tekinthette meg a közönség.

KOMAROM.HU

hirdetés
Previous articlePozsonyi kiállítás a komáromi erődrendszerről
Next articleFord Tourneo Courier 1.0 EcoBoost Titanium: A legkisebb testvér