HAZA NÖVÉNYVÉDELEM A tavaszi lisztharmatfertőzés veszélye

A tavaszi lisztharmatfertőzés veszélye

1038
hirdetés

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA hagyományosan használt növényvédőszereink hiányossága, hogy kontakt hatásúak, csak a növények levelein fejtik ki védő hatásukat. Ha már a gomba fertőzése megkezdődött, képtelenek megállítani a folyamatot, mert csak megelőző hatásuk van. Tapadószer alkalmazása nélkül egy kiadós eső ezeket a szereket lemossa, így a növények többek között a lisztharmatfertőzéssel szemben is védtelenek maradnak. Ezért fejlesztettek ki felszívódó hatású készítményeket, amelyek tartósabban védenek. A levelek sejtjeibe felszívódó hatóanyag elpusztítja a kórokozó gombákat. S erre a lappangási idő folyamán is képes. Ígynevezett kuratív, gyógyító hatásuk azonban a kórokozó lappangási idejétől függ. Ha ez mondjuk négy nap, akkor például a tebukonazol hatóanyagú Horizon 250 EW a fertőzés utáni második napon is elpusztítja a kórokozót. Szőlő esetében a fertőzést követő második napon is hatásos lehet a permetezés.

A felszívódó szerek esetében már hektorliterenként néhány gramm mennyiség is hatásos, s így a kevesebb vegyszer alkalmazásával jobban kíméljük a környezetet. E szerek gyógyító hatásához járul a spóraképződést gátló tulajdonságuk is, s így a védekezés eredményesebb. Különösen fontos ez esős időszakban nagy, összefüggő szőlőkben vagy gyümölcsösökben, amikor a gazda valamilyen oknál fogva nem tartja be a tervezett permetezési programot. Természetesen nem szabad csak a gyógyító hatásukra számítani, hanem a bevált előrejelzések alapján kell permetezni, ha a szer hatásának az ideje már lejárt.

A lisztharmat elleni védekezés alapvető követelménye a megelőzés. Cél a másodlagos fertőzések megakadályozása, s ezért az elsődleges tünetek lehető legkorábbi likvidálása döntő fontosságú. Szőlőnél az első látható tünetek általában virágzás körül jelennek meg, elsősorban a nagyon érzékeny fajtákon, mint a Kékfrankos, Oportó, Kadarka és a Favorit. A lisztharmat elleni védekezés sikere a pontos időzítésen és a megfelelő hatásmódú készítmény megválasztásán múlhat. Első kezelésekre kontakt szereket használjunk (pl. Kumulus WG, Thiovit Jet), felszívódókat már a szőlő virágzása és a zsendülés közötti időszakban. Ilyen például a propiconazol hatóanyagot tartalmazó Bumper 25 EW (0,02%), amely hatékonyan megakadályozza a fürt─ és lombfertőzést. A sokoldalú készítményt a nagyüzemben is eredményesen hsználhatjuk az őszibúza, árpa, napraforgó, és cukorrépa lisztharmatfertőzésének megakadályozására.

 

Csekes Zoltán mérnök

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleA XXIV. Komáromi Imanapon a felvidéki történelmi egyházak is közösen imádkoztak magyar papokért
Next articleKOMÁROMI NAPOK: A szépség harmóniája