HAZA RÉGIÓ A szükségszerű digitális fogyókúráról és a jó házasság titkairól Komáromba

A szükségszerű digitális fogyókúráról és a jó házasság titkairól Komáromba

337
hirdetés

A Szövetség a Közös Célokért a Kárpátia Sport Polgári Társulással közösen, a Házasság hete rendezvénysorozat keretében, február 12-én tartalmas előadásból és két közismert felvidéki házaspárral folytatott beszélgetésből álló esttel örvendeztette meg a komáromi Csemadok-székház közönségét.

Megtelt érdeklődőkkel a Csemadok-székház galériája

Előbb Digitális fogyókúra – otthoni digitális szabályok gyermekeink mentális egészségéért! címmel a Mathias Corvinus Collegium Ifjúságkutató Intézetének kutató-szakértője, Pöltl Ákos tartott előadást, amelyben a családok figyelmét felhívta a túlzásba vitt digitális eszközhasználat káros következményeire.

Hangsúlyozta: nemzetközi kutatások is bizonyítják, hogy a napi 2-3 óránál tovább tartó „képernyőbúvás“ mentális problémákhoz, akár szorongáshoz és depresszióhoz is vezethet.

Miközben a gyerekek, ifik napi 6-12 órát nyomkodják a maroktelefonjukat és böngészik a közösségi médiafelületeket, mindez elveszi az idejüket az egészséges fejlődésükhöz szükséges tevékenységtől, a fizikai aktivitásuk hiányát eredményezi, összezavarja az alvásukat, lecsökkenti a személyes találkozásaik számát…

Az MCC Ifjúságkutató Intézetének kutató-szakértője, Pöltl Ákos előadása közben

Rámutatott: a legjövedelmezőbb, ám véges erőforrásnak manapság az emberi figyelem számít: „Aki a legtöbb figyelmet szerzi meg, az a legtöbb pénzt zsebeli be a hirdetőktől“ – szögezte le. Hozzátette: a figyelmünkért folytatott harcban az illetékesek nem is egymást, hanem az alvással töltött időnket tartják a legnagyobb vetélytársuknak, ezért abból szeretnének még többet elvenni. Ennek érdekében különféle praktikákat vetnek be, például újabb és újabb ingyenes platformokat, tartalmakat kínálnak, és időszakos jutalmazási mechanizmusokkal igyekeznek elcsábítani a fogyasztókat.

A szakember arra szintén figyelmeztetett: gyermekkorban, főleg a 25 éves korig fejlődő agyban fizikai elváltozásokat is okoz a túlzott képernyőhasználat.

Rossz példaként említette azt az anyukát, aki pelenkázás közben mobiltelefont szokott a kisbabája kezébe nyomni azért, hogy közben ne izegjen-mozogjon, hanem mozdulatlanul, annak képernyőjére szegezze a tekintetét. Hozzáfűzte: ezzel egyebek mellett a csemetéje beszédfejlődését is megzavarja. „A közösségi média felnőtteknek kifejlesztett felület, mivel a gyerekek még nem tudják felmérni az ott rájuk leselkedő veszélyeket. A szervezetük, például a pulzusszám hirtelen emelkedésével, szaporább szívveréssel… egyformán reagál a valós és vélt veszélyekre.“

Több fiatal is eljöhetett volna a tartalmas estre…

Beszélt a különféle függőségek alapját képező dopamin „örömhormon“ szintjének digitális eszközhasználattal történő befolyásolásáról is, hiszen a drog-, alkohol- és nikotinfogyasztáson, valamint a pornófilmek nézésén kívül például a túlzásba vitt videójátékok is kiugró dopaminlöketet adnak az efféle élvezetekkel élőknek. Csakhogy az emberi szervezet bizonyos idő elteltével besokall, s megmutatkoznak a szorongás, depresszió tünetei.

Mentőövként napjainkban már digitális elvonókúrákat is tartanak a rászorulóknak, akiktől egy hónapra megvonnak mindennemű képernyőhasználatot…

Az előadó azt is kiemelte: otthonainkban és az iskolákban is digitális életmódváltásra van szükség, mely részeként az alvásra szolgáló hálószobákat teljesen mentesíteni kell a képernyőktől, s naplemente után a nappaliban is csak minimális képernyőhasználatot kéne engedélyezni – visszavett fényerővel. A digitális eszközökből ránk zúduló fény ugyanis csökkenti az alváshoz szükséges hormon, a melatonin termelődését, s ekképp súlyos alvászavart is okozhat.

A legjövedelmezőbb, ám véges erőforrásnak manapság az emberi figyelem számít

„A családokban ki kell jelölni a képernyőmentes zónákat és meg kell szabni a képernyőidőt, ami ne alapjog, hanem kiváltság legyen! Mindezek során fontos a jó példával elöljáró szülői minta, s az egész család tartson legalább heti egy képernyőmentes napot, amikor másféle élménydús foglalkozásokkal, családi programokkal tölti az időt!

„Tiltani kell többféle digitális eszköz egyidejű használatát, mert az feleslegesen fárasztja ki az emberi agyat!“

– hangzottak a jótanácsai.

Pöltl Ákos azt is megemlítette, hogy Európa-szerte helyesen, egyre több iskolából tiltják ki a mobiltelefonokat. Tarthatatlannak nevezte az az egyre romló állapotot, hogy már a 8 évesek 30 százalékának is van okostelefonja, amit rendszeresen használ… Végül témábavágó filmeket (pl.: The social dilemma, Influenszerek világa) és könyveket (A képernyő rabjai, Dopamin korszak stb.) ajánlott a jelenlevőknek.

Dráfiék házassága már 59 éve tart…

Majd a közismert felvidéki párokkal folytatandó beszélgetés résztvevői: Dráfi Mátyás, Kossuth-díjas színművész és felesége, D. Szabómihály Borbála közgazdász, valamint Süll Tamás, református lelkész, mentálhigiénés segítő szakember, egyetemi oktató és neje, Süll Kinga, a Selye János Egyetem, Református Teológiai Karának adjunktusa foglalt helyet a főasztalnál, ahol nekik Szalai Erika, a Felvidék.ma portál munkatársa tette fel a házasságukkal kapcsolatos kérdéseit. Az egyik pár immár 59,. a másik pedig 25 éve él házasságban.

Egyebek mellett megtudtuk, hogy Dráfiék 1963-ban az Ág Tibor igazgató által irányított Ifjú Szivek Magyar Dal- és Táncegyüttesben ismerkedtek meg, együtt jártak fellépni, s két évnyi ismeretség után házasodtak össze. Süll Tamás pedig szívesen hangoztatja, hogy ő is a Selye János Gimnáziumba járt, de nem tanulni, hanem Kingának udvarolni. Minő hasonlóság: az ő kapcsolatukban pedig az Ág Tibor népzenekutató, karnagy, zeneszerző és zenepedagógus által Jókán megtartott kórushétvége bizonyult sorsdöntőnek.

Szalai Erika éppen a Süll házaspárt faggatja a házasságukról

Mindkét pár ma is úgy érzi, hogy jó döntést hozott, s bár minden házasságban vannak hullámhegyek és – völgyek, nehézségek, de az is formálja őket. Annak tagjai fontosnak tartják egymás különbözőségeinek elfogadását, a gondok közös megbeszélését egymás hibáztatása helyett és az otthoni teendők elosztását. Eközben vallják, hogy a szerelmet, a szeretetet, a kölcsönös támaszt és segítséget is jelentik egymás számára, s vallásos emberekként hiszik, hogy az Isten a bajban és a problémák megoldása közben is velük van. A közös gyerekek pedig erősítik a köztük levő kapcsot, mert nagyon akarják, hogy ők teljes családban, anyával és apával együtt nőjenek fel.

Az est végének közeledtével Dráfi Mátyás megjegyezte:

„Téves az a mondás, hogy a szerelem vak. Nem vak, sőt, olyan dolgokat is észrevetet a partnerben, amiket más meg sem lát“.

A lényeg az, hogy a házastársak az esetleges hibáikkal, rossz tulajdonságaikkal együtt fogadják el egymást, és minden helyzetben harcoljanak a házasságukért! A rendezvény háziasszonya Mihacs Szilvia óvodaigazgató, a Kárpátia Sport PT egyik „motorja“ volt, Hideghéthy Andrea ügyvezető igazgató pedig a SZAKC nevében köszönte meg a hallgatóság jelenlétét.

A rendezvény háziasszonya, Mihacs Szilvia Szalai Erikával

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleA kormány egyetért Pavol Gašpar jelölésével az SIS élére
Next articleDévénynél a vízbe eshetett egy dunai kirándulóhajó személyzetének egyik tagja