HAZA BELFÖLD A Most-Híd jóváhagyta európai parlamenti jelöltjeinek listáját

A Most-Híd jóváhagyta európai parlamenti jelöltjeinek listáját

882
hirdetés

indexJóváhagyta európai parlamenti jelöltjeinek listáját a Bugár Béla vezette Most-Híd párt Országos Tanácsa Pozsonyban tartott ülésén – jelentették be a szlovák-magyar párt vezetői az ülés utáni sajtótájékoztatón szombaton.

    A jelöltlista első három helyén a párt elnökségi tagjai kaptak helyet. A listát Simon Zsolt volt földművelésügyi miniszter vezeti, a második helyre Nagy József, a környezetvédelmi tárca korábbi vezetője került, a harmadikat pedig Frantisek Sebej, a párt egyik jelenlegi parlamenti képviselője kapta. A lista azonos azzal, amelyet a párt elnöksége a héten már jóváhagyott.
    A Most-Híd jelöltlistáján a Szlovákiára eső EP-képviselői kvótának megfelelően tizenhárom név szerepel. A párt vezetőségének korábbi közlése szerint legalább egy képviselőt szeretnének Brüsszelbe juttatni, és erre a felmérések szerint van is esélyük.
    Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a jelöltlistát ismertető sajtótájékoztatón azt mondta, hogy erős listát sikerül jóváhagyni, olyat, amelyen a párt ifjúsági és női szervezetének tagjai is helyet kaptak. Hozzátette, hogy pozitív kampányra készülnek.
    Simon Zsolt, a szlovák-magyar párt listavezetője az MTI-nek azt mondta: Brüsszelben szeretne kiemelten foglalkozni a regionális különbségek eltüntetésével, mert az ezzel kapcsolatos projektek eddig nem hozták meg a remélt eredményt. Hozzátette: legalábbis kérdésesnek tartja, hogy az EU által erre a célra fordított pénzek Szlovákiában a kisebbségek lakta területekre is olyan mértékben eljutottak-e, mint a többség által lakott régiókba. Nagy József kijelentette: konkrét célja, hogy Brüsszelben segítse a dél-szlovákiai régió „Európához kapcsolását”, valamint az is, hogy elősegítse az őshonos nemzeti kisebbségeket érintő irányelv bevezetését.
    A Most-Híd Országos Tanácsának ülésén a szlovák jobboldal jelenlegi helyzetére reflektáló memorandumot is elfogadtak. Ebben egyebek mellett arra mutatnak rá, hogy az úgynevezett Néppárti Platform – amelyet a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Szlovák Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS) és a Most-Híd alkot – nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. „A Néppárti Platformnak vannak lehetőségei, de el kell mondani, hogy ad hoc működik” – mutatott rá Bugár Béla, hozzátéve, hogy ez kevés.
    Szlovákiának jelenleg 14 EP-képviselője van, a május 24-ei voksolás után, az országot érintő kvótacsökkentés után 13 lesz. A választáson jelölteket indító pártoknak legalább 5 százalékos támogatást kell szerezniük ahhoz, hogy bejussanak az Európai Parlamentbe.

MTI

 

hirdetés
Previous articleEgyenlők és egyenlőbbek
Next articleGyümölcsfák kora tavaszi növényvédelme