HAZA BELFÖLD A megyei választások dátuma: november 9.

A megyei választások dátuma: november 9.

822
hirdetés

40535_200_200Szlovákiában 2013. november 9-én, szombaton rendezik a megyei választásokat. A második fordulóra szükség esetén november 23-án kerülne sor.

Pavol Paška (Smer-SD) a parlament elnöke július 3-án jelentette be megyei választás időpontját, illetve a második forduló dátumát. Ez utóbbira azon régiókban kerülne sor, ahol az elnökjelöltek nem kapnák meg a leadott szavazatok abszolút többségét.
Idén a negyedik megyei választásokat rendezik Szlovákia történetében, az elsőt 2001-be tartották. Szlovákiában egyelőre nyolc megyei kerület van. Bár egyes nézeteket szerint ezt csökkenteni kellene, Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök három erős megyét is elképzelhetőnek tart.
November 9-én mind a nyolc megye elnökjelöltet, s képviselő-testület választ. A jelöltek a szavazást megelőző 40. napig jelöltethetik magukat.
A megyei önkormányzatok önálló igazgatás mellett kezelik saját vagyonukat és a jövedelmüket, s döntenek a hatáskörük alá tartozó szervezetek működéséről, így pl. a középiskolákról, kórházakról egyéb szociális és társadalmi intézményekről.
Nagy jelentőséggel bír, hogy megfelelő létszámú magyar képviselet is legyen a megyei önkormányzatokban. Ezért fontos, hogy minél több felvidéki magyar leadja a voksát november 9-én.

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleMeghalt Sidó Zoltán, a Csemadok egykori elnöke
Next articleDiakónusszentelés a Szent András-templomban