HAZA HÍR-MIX A közeledés és barátság jegyében

A közeledés és barátság jegyében

1060
hirdetés

Komáromban rendezik meg a Matica slovenská országos találkozóját

matica2Több mint 260 résztvevőt várnak a szervezők Komáromba a július 29. és 31. között megrendezendő országos Matica Napokra. A vendégekről és a látogatókról mintegy 100 önkéntes, kísérő, animátor gondoskodik majd. Komáromban, amely tavaly ünnepelte várossá nyilvánításának 750. évfordulóját, bőven van látnivaló. A fesztivál kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy az ország távoli részeiről érkezők is megtapasztalják egyedi hangulatát.

Az utóbbi években a komáromi maticások igencsak aktív tevékenységet fejtenek ki, elsősorban a kultúra terültén. matica1Musicaljeik, a Slovenskí rebeli csoport fellépései már rég túlmutatnak a város, sőt a régió határain. Ezért nem véletlen, hogy az ország különböző részeiről indulnak csoportok buszokkal, vonatokkal, hogy részesei lehessenek ennek az egyedülálló fesztiválnak. A szervezők a lehető legjobbat szeretnénk nyújtani a Komáromba érkezőknek, hogy a látogatók átérezhessék az ország legnapfényesebb városának hangulatát. A kedvezményes strandbelépő mellett gasztronómiai élményben lehet részük, borkóstolón vehetnek részt, bebarangolhatják a történelmi belvárost és az erődrendszert, különböző táncokat tanulhatnak, mindemellett pedig élvezhetik a két színpadon zajló kulturális programokat. A városvezetés is segíti a szervezőket: ingyenes várlátogatást tesz lehetővé, helyszínt biztosít a kísérőrendezvények számára, és az önkormányzat döntése alapján 2000 euróval támogatja a Matica Napok lebonyolítását. „A pénzt elsősorban a fellépők és kísérőik étkeztetésére fordítjuk. Ők a legfontosabbak számunkra, hiszen rajtuk múlik, hogy a látogatók hogyan érzik majd magukat nálunk” – mondta Černek Jozef, a Matica slovenská komáromi székházának igazgatója, a háromnapos fesztivál megálmodója. A szervezők a vállalkozókat is megszólították, mindenekelőtt a vendéglátóhelyek, kávéházak, éttermek üzemeltetőit. „Mi igyekszünk jó kulturális programot összeállítani és a lehető legelőnyösebb oldaláról bemutatni városunkat. Ha az ide látogatók ehhez kiváló ételeket, italokat kapnak, bizonyára matica3elégedetten távoznak majd Komáromból, és ez a mi célunk” – magyarázta Jozef Černek. A program július 29-én, pénteken délután kezdődik a Klapka téren, itt bor- és étkezősátrakat állítanak fel, a színpadon egymást váltják majd az együttesek, zenekarok a népzenétől kezdve a szórakoztató zenéig. Este táncház és tűzijáték várja a látogatókat. Szombaton egész nap tart a műsorfolyam, emellett lesz táncoktatás – a tanult koreográfiát aztán a résztvevők elő is adhatják –, várlátogatás, a fiatalabbak bizonyára nem hagyják ki a rendezvénnyel egy időben zajló Lake up fesztivál esti koncertjeit sem. Vasárnap ünnepi szentmise lesz, amelyen a szervezők reményei szerint a résztvevők népviseletben vesznek részt. A szervezésbe a Matica slovenská helyi szervezetén kívül a város, a Regionális Művelődési Központ, a római katolikus plébánia, a komáromi animátorok csapata, a múzeum, a Šulek Gimnázium, a nyugdíjasklub és sok-sok önkéntes is bekapcsolódik.

DUNATÁJ HETILAP 25/2016

Felvételeink: a rendezvény alatt a városba látogatók bemutatják hagyományos népviseletüket is. Nemzetközi porondokon is bemutatkozott már a komáromi Slovenskí rebeli folklórcsoport. Legutóbb Shakespeare Szentivánéji álom című művének felújított változatát adták elő a Dramaťák fiatal művészei.

hirdetés