HAZA RÉGIÓ A környezetvédelem nem divat dolga

A környezetvédelem nem divat dolga

849
hirdetés

fullfoldA Föld napja alkalmából Komárom önkormányzata több programot is szervezett. A cél, amellett, hogy a lakosok figyelmét felhívják a környezetvédelem fontosságára, az volt, hogy megszólítsák a gyerekeket is.

A rendezvények közt szerepelt kiállítás, faültetés, szemétszedés és tudományos előadás egyaránt.
Április 18-án dr. Molnár Attila polgármester és a városvezetés részvételével, az Arany 17. Rendezvényközpontban nyílt meg Turi Kata kiállítása, melynek témáját a környezetvédelem szolgáltatta. Kata életének szerves része a természet közelsége, annak ihlető ereje. Több képe konkrét Duna parti helyszínt ábrázol.

– Életem meghatározó része a környezetvédelem. Jó lenne, ha mindenki megpróbálna környezettudatosabban élni. Az erre való nevelést pedig már gyermekkorban el kell kezdeni. Most kifejezetten olyan képeket készítettem, melyek a Föld napjához kapcsolódnak. Vegyes technikát alkalmaztam, van olajfestmény, pasztell, akvarell, grafika. Mindig azt festem meg, amit a szívemben érzek – mondta festményeiről Turi Katalin.

A Föld napi program április 20-án a Laktanya közben faültetéssel folytatódott. A helyszínen segédkezett a körzet képviselője, Horváth Gyula is.

– A tél folyamán kivágtuk az itt álló, és sok esetben allergiát okozó nyárfákat. A képviselő-testület és polgármester úr támogatásával most 20 darab platánfát ültetünk el. A facsemetéket az önkormányzat vásárolta meg, az ültetésben pedig az önkéntesek mellett a Saxum Kft. segített. Meg kell említenem még Bocska Béla nevét, akitől a szerves trágyát kaptuk, hiszen anélkül nem valósulhatna meg az ültetés – mondta el Horváth Gyula, aki hozzátette az 1960-as évek végén az itt állomásozó oroszok a Laktanya közbe hordták ki a szemetet, így a területet rekultiválni kell, szépítését tehát a jövőben is folytatni fogják.

A Föld napi környezet szépítő akcióba bekapcsolódtak a Rex Komáromi Egyesület önkéntesei is. A „Van mit tisztáznunk“ címet viselő programnak köszönhetően megtisztult a városközpont egy része.

Az állattartás és a környezetvédelem összekapcsolódik. A kulturált állattartás csak akkor valósítható meg, ha közben óvjuk környezetünk tisztaságát is – vélekedett Mandel Géza. A Rex Egyesület tagjai a Duna Áruház környékét, a Lottózó mögötti kutyasétáltatót, a Jókai ligetet és a Rüdiger tó partját tisztították meg.

A programsorozat zárásaként április 22-én dr. Juhász Ágota okleveles meteorológus tartott előadást. A budapesti Corvinus Egyetem oktatójának témáját a szélsőséges időjárás szolgáltatta. Előadásában kitért a márciusi ítéletidő okaira, felvázolt egy jövőképet, amely megmutatta, hogy várhatóan milyen lesz Magyarország éghajlata 2050-re.

A Föld napja kapcsán Juhász Márton környezetvédelmi referens elmondta: sajnos sok ember számára a környezetvédelem nem számít közvetlenül profitorientált tevékenységnek. Az emberek egy része még mindig úgy gondolja, hogy mindez nem fontos, ezért nem is tesznek semmit érte. Éppen ezért az önkormányzat az ilyen programokkal azt szeretné elérni, hogy a környezetvédelem ne divat dolga legyen, hanem a mindennapi életünk része.
Galéria: A Föld napja

komarom.hu

hirdetés
Previous articleA Föld Napján a komáromi diákok sem tétlenkedtek
Next articleGalbavý az MKP támogatását kérte Nyitra megye elnöki tisztségére