HAZA RÉGIÓ A Komáromi Kórházban is megemlékeznek a hepatitis világnapjáról

A Komáromi Kórházban is megemlékeznek a hepatitis világnapjáról

672
hirdetés

Július 28-án az AGEL csoporthoz tartozó Komáromi Kórházban is megemlékeznek a hepatitis világnapjáról (World Hepatitis Day), melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2010-ben hirdetett meg és ezt a napot azóta is minden évben a máj gyulladásos betegségében szenvedőknek szentelik.

A dátumválasztás nem véletlenszerűen történt, mivel 1825-ben ezen a napon született Baruch Blumberg amerikai orvos, a hepatitis B-vírus felfedezője, akinek komoly érdemei vannak a vírus elleni oltóanyag kifejlesztésében is. A betegségről, melyet a köznyelvben általában sárgaságnak neveznek, a kórház fertőzőosztályának orvosa, MUDr. Helena Kuchtová számolt be.

„A vírusos májgyulladásnak több típusát különböztetjük meg, a mi vidékünkön a leggyakrabban a hepatitis A- és B-vírus okozta fertőzés fordul elő delta-ágenssel kombinálva, a hepatitis C- és hepatitis E-vírust inkább külföldről hurcolják be“ – magyarázta MUDr. Kuchtová.

A megelőzés a higiéniai alapkövetelmények betartásán, a gyakori kézmosáson, higiénés szempontból kifogástalan étel és ivóvíz fogyasztásán, kifogástalan minőségű vérkészítmények használatán, s a drogfüggő partnerekkel való érintkezés elkerülésén alapul. Külföldi, főleg ázsiai országokban való tartózkodás esetén pedig fokozottan ügyelni kell a kéz, az ivóvíz és étel higiéniájának betartására.

A vírusos májgyulladás általában lokális járványként jelentkezik, s csak elvétve fordul elő egyénileg, gyermekek és felnőttek esetében egyaránt. A betegség előfordulása nem mutat növekvő tendenciát, az A-, B- és  C-vírus főként a drogfüggők körében fertőz, az E-vírust pedig rendszerint külföldről hurcolják be, vagy húsfeldolgozás során terjed. „Gyermekek esetében biztosított a hepatitis B-vírus elleni kötelező oltás, felnőttek számára pedig az A-vírus elleni vakcina érdeklődés szerint vagy járvány esetén. A többi vírusvariáns ellen nincs oltás“ – tudtuk meg az infektológustól.

A vírusos májgyulladás tünetei: általános fáradékonyság, hasfájás, gyengeség, esetenként hányás, ritkán a szemfehérje és a bőr sárgás elszíneződése, a májenzimek mennyiségének megnövekedése a vérben, magas bilirubinszint, véralvadási zavarok, a máj megnagyobbodása. Általában gyógyítható, ritka esetben van szükség májátültetésre, és csak elvétve végződik halállal, illetve válik krónikussá – hepatitis B- és C-vírusfertőzés esetén.

„A fertőzés diagnosztizálása egyszerű, melyhez szerológiai módszerek állnak rendelkezésre. A kezelés támogató vagy célzott, krónikus májgyulladás esetén hosszadalmas és költséges – ismertette MUDr. Helena Kuchtová.

Agel sajtóhír, (N.ZS.)

hirdetés
Previous articleA cseh légierő legalább 2023 végéig védeni fogja Szlovákia légterét
Next articleFordított Alsókubinban, második helyen a KFC