HAZA RÉGIÓ A Komáromi Kórház fiziátriai, balneológiai és rehabilitációs osztályán bővítették a kezelési eljárások...

A Komáromi Kórház fiziátriai, balneológiai és rehabilitációs osztályán bővítették a kezelési eljárások kínálatát

781
hirdetés

Komáromban az új eszközök vásárlásának köszönhetően bővült a fiziátriai-rehabilitációs rendelő által nyújtott kezelési eljárások választéka, és javult az egészségügyi gondoskodás hozzáférhetősége.

Az egyik ilyen újdonság a Super Inductive System (SIS) elnevezésű terápia, mely a fájdalom azonnali enyhülését eredményezi a krónikus és akut eseteknél. A nagy energiájú indukciós terápia lényege az intenzív elektromágneses mező, mely pozitív, gyógyító hatást fejt ki az emberi testszövetekre. Fő hatásai közé tartozik elsősorban a fájdalom enyhítése, a törések gyógyulásának elősegítése, az izomrelaxáció, izomstimuláció és az izületi mobilitás. Alkalmazható az ideg-, izom- és izületi rendszer működésének krónikus és akut zavarainál, az izomzat tonizációjára és erősítésére, a magas vérnyomás és különféle eredetű görcsök kezelésére, a lokális vérkeringés javítására, ennek köszönhetően a törések gyorsabb gyógyulásának elősegítésére, a mozgásszervek különféle sérülései gyógyulásának gyorsítására, az izületi blokk oldására, illetve a spaszticitás gyógyítására.

A Komáromi Kórházban elérhetővé vált a fókuszált lökéshullám-terápia is. Ennél a terápiánál az energiasugarak egy pontra összpontosulva képesek 6–12 centiméter mélyen a bőr alá hatolva kifejteni jótékony hatásukat a sejtszövetekre. Legfontosabb hatása a helyi fájdalomcsillapítás és a vér mikrokörforgásának serkentése. A fókuszált lökéshullám-terápia hatásos főként a váll, az Achilles-ín, a lágyrészek, inak fájdalmainak enyhítésében, továbbá kéztőalagút-szindróma, teniszkönyök, saroksarkantyú, plantáris fascia, porckopás esetén.

A sérüléseket követő, illetve forgóműtét utáni gyógyulást segíti elő a passzív lábmozgató, egy motorral irányított szerkezet, mely professzionális terápiás eszköz a legtöbb térdsérülés kezelésében és posztoperatív állapotban is javasolt. Terhelésmentes, passzív mozgatást végez, enyhíti a műtét utáni fájdalmakat, minimalizálja a gyulladás kialakulásának veszélyét, segíti a mozgást, kedvezően befolyásolja az izomerőt. Használata javasolható az izület kificamodása, zúzódása, törés műtéti kezelése, keresztszalag pótlása, térdizület  és csípőprotézis beültetése esetén, artrosztómiás (nyitott, feltárt) és atroszkópiás műtéti beavatkozások, például térdizületi szinovektómia, térdizületi artrolízis (mozgásjavító műtéti beavatkozás) után, csípőműtétek és sérülések után, a csípőízület passzív mozgatásához, s minden olyan esetben, amikor a térd vagy csípőízület terhelésmentes mozgatására van szükség.

A nyújtásos, trakciós kezelés egy passzív megszakított vagy kontinuális nyújtásos módszer, mely a gerinc nyaki és deréktáji szakaszára irányul, s trakciós ágyon történik. A modern számítógéppel vezérelt trakciós készülékek segítségével alkalmazott mechanikus trakció biztonságos és terápiás hatása az elmerevedett izomzat fellazítását, az érintett gerincizületek távolítását és így a túlterhelt porckorongok tehermentesítését szolgálja.

A maderoterápia egy modern masszázstechnika, amely anatómiailag formázott faeszközöket használ a cellulit lebontására, a nyirokrendszer támogatására és a test formálására. Az ismétlődő masszázsmozdulatok kiürítik a zsírt, a méreganyagokat és a felesleges folyadékot.

A Komáromi Kórház klasszikus kezelési módszerei közé tartozik az elektroterápia, ami elektromos árammal történő gyógyító kezelést jelent, amelynek során a kezelt izomzatot stimulálják a bőrön keresztül. Ajánlott akut és krónikus fájdalmak esetén, az izom- és idegrendszer zavarainál, a forgók baleset utáni működési zavarai, ödéma esetén, vagy a vérkeringési zavarok enyhítésére.

Az ultrahang-terápia, más néven terápiás ultrahang vagy fókuszált ultrahang egy nem invazív kezelési módszer, amelyet fájdalomcsillapításra, a keringés javításra és a szövetek gyógyulásának elősegítésére használnak. Az ultrahang felmelegíti, ellazítja, rugalmasabbá teszi az izmokat, inakat.

A felmelegítéssel segíti a merev, kötött szövetek ellazulását, tágítja az ereket. Fokozza a vérkeringést, és ezzel javítja a sejtek tápanyag- és oxigénellátását. Elősegíti a salakanyagok kiürítését a sejtek, szövetek közötti térből. Javítja a nyirokkeringést, csökkenti a vizesedést.

Főként törések, degeneratív és reumatikus panaszok, poszttraumás állapot, műtét utáni állapot, krónikus mogásszervi fájdalmak kezelésére szolgál a magnetoterápia, mely nem más, mint egy elektromos feszültség által gerjesztett mágneses térrel való kezelés. A kezelés során a mágneses teret megszakítják és ezért a szervezetet ismétlődő elektromágneses impulzusok érik.

A lézerterápia során egy nagyon magas energiájú fénysugár hatol célzottan a szövetek mélyére, ahol gyógyulási folyamatokat segít elő. A lézersugár a fény erősítésével és stimulálásával jön létre speciális rezonátorokban. Megújítja a sejtszövetek működését. Biostimulációs, regeneráló, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású. Alkalmazzák mozgásszervi fájdalmakra, bőrgyulladásokra, a sebgyógyulás gyorsítására.

Gyakran alkalmazott kezelési módszer a nyirokdrenázs, azaz a nyirokmasszázs, mely a különböző erdetű duzzanatok gyógyítására szolgál. Ez egy modern és hatékony módszer a nyirokáramlás és az érrendszer hatékony befolyásolására.

Részletes tájékoztatásra és a rehabilitációs kezelésekre történő előjegyzésre a kórház alábbi weboldalán van lehetőség: https://nemocnicakomarno.agel.sk/pracoviska/ambulancie/fyziatria-a-rehabilitacia.html.

agel, (N.Zs.)

hirdetés
Previous articleMegválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament
Next articleCsökkent a házasságkötések száma az elmúlt harminc évben