HAZA RÉGIÓ A gasztroenterológus felhívja a figyelmet a megelőző vizsgálatok fontosságára

A gasztroenterológus felhívja a figyelmet a megelőző vizsgálatok fontosságára

1413
hirdetés

A vastagbélrák a három leggyakoribb daganatos megbetegedés egyike. Pontos kiváltó oka nem ismert, ezért fontos szót ejteni azokról a rizikótényezőkről, melyek növelik a vastagbélrák kialakulásának veszélyét. Arról, hogy konkrétan melyek ezek és miért fontos, hogy ne hanyagoljuk el a megelőző vizsgálatokat, a Komáromi Kórház gasztroenterológiai osztályának vezető orvosa, MUDr. Podlupszki Csaba számolt be.

Gyomor- és emésztési problémákkal mindannyian találkoztunk már. De vajon hogyan ismerhetjük fel, hogy panaszunk komoly betegség jele és mikor tanácsos szakorvoshoz fordulni? ,,A vastagbélrák kialakulásának fő rizikótényezői közé tartozik a fizikai aktivitás hiánya és a nem megfelelő táplálkozás. Konkrétan a füstölt vörös hús és a sok tartósítószert tartalmazó élelmiszerek túlzott fogyasztása, a magas rosttartalmú ételek mellőzése étrendünkben, melyek egyrészt felgyorsítják a bélműködést, akadályozzák a méreganyagok felszívódását, másrészt támogatják a hasznos bélbaktériumok képződését, melyek ugyancsak védik szervezetünket a méreganyagok felszívódásától és támogatják az immunrendszert“ – magyarázta Podlupszki doktor, akinek a rendelőjét naponta keresik fel az emberek a legkülönbözőbb panaszokkal. A rosszindulatú daganat kiakulhat egyes krónikus bélbetegségek, például bélgyulladás következményeként, de rizikótényezőnek számít a dohányzás is.

Amennyiben valakinek huzamosabb ideig váltakozva hasmenése, majd székrekedése van, véres a széklete, vérszegénység, gyengeség lép fel nála és rendszeresen tapasztal puffadást, tanácsos felkeresnie a szakorvost. Alapvető fontosságú a széklet vizsgálata, melynek során megállapítják, hogy nincs-e rejtett vérzés. „A fájdalommentes megelőző vizsgálatot szakorvosok végzik. Pozitív lelet esetén vastagbéltükrözés (más néven kolonoszkópia) következik, mely ugyan nem kellemes, de megmentheti a beteg életét és a kezdeti stádiumban deríthet fényt a daganatos betegségre, amikor a kezelés megoldható endoszkópos vagy sebészeti úton és a beteg meggyógyul“ – magyarázta a tapasztalt szakorvos. A orvostudomány mai fejlettsége mellett az előrehaladott strádiumban levő daganat is kezelhető és a beteg élete teljes értékűen évekkel, évtizedekkel meghosszabbítható. Az orvosok mindent megtesznek annak érdekében, hogy megértessék az emberekkel, nem szabad lebecsülniük a megelőző vizsgálatok szerepét. „Végezetül hangsúlyozni szeretném annak fontosságát, hogy a saját érdekükben, életmódjuk megváltoztatásával csökkentsék a vastagbélrák előfordulásának veszélyét és ne hanyagolják el a megelőző vizsgálatokon való részvételt, melyek már a mi rendelőnkben is nagyon sok fiatal életet mentették meg“ – tette hozzá végezetül MUDr. Podlupszki Csaba.

Agel, (N.ZS.)

hirdetés
Previous article1956 hőseire emlékezett Dél-Komárom
Next articleVálasztás2022: 4,4 millió szavazópolgár van, közülük 140 ezer első választó