HAZA BELFÖLD Zvolenská még egyetlen biztosítóval sem beszélt

Zvolenská még egyetlen biztosítóval sem beszélt

957
hirdetés

zvolenska Az egybiztosítós egészségügyi biztosítási rendszer bevezetésének eddig még egyetlen feladata sem teljesült a terv szerint. Nem tudni semmit még az utolsó fontos pont teljesítéséről sem – a magán egészségbiztosítókkal való tárgyalásokról. Ezeknek a kormány terve szerint október végéig kellene megvalósulniuk. A biztosítók részvényesei azonban három hónappal a kitűzött határidő előtt semmilyen erre vonatkozó kezdeményezésről nem tudnak. „Az egészségügyi minisztérium és a kormány más képviselője által sem voltunk ez ügyben megszólítva” – jelentette ki Bert Rensen, az Achmey szóvivője, amely az Union biztosító tulajdonosa. Hasonlóképpen nyilatkozott a Dôvera tulajdonosa, a Penta is.
A minisztérium szóvivője szerint az egészségügyi tárca a transzformációs törvény hatályba lépése után szeretné megszólítani a magánbiztosítókat. Ennek eredetileg már májusban érvénybe kellett volna lépnie, de június 8-án még csak Zvolenská tanácsadó testülete hagyta jóvá, a nyilvánosság előtt még be sem mutatták. Hogy ez mikor történik meg, egyelőre nem tudták megmondani.
A terv teljesítéséről szóló jelentés értelmében, amely a napokban jelent meg a Kormányhivatalban, a törvénynek „a legmegfelelőbb eljárási módosításnak kell lennie a magánbiztosítók szabadságának és jogainak védelmére”. Ezek azonban a törvény készítésébe nem szólhattak bele. „A törvényt a pénzügyminisztérium dolgozta ki. A biztosítók a nyilvános véleményezés során kapnak majd teret.” – hangsúlyozta az egészségügyi tárca szóvivője.
Az INEKO elemzője Dušan Zachar a határidő-eltolódásokat pozitívan szemléli, mivel ennek köszönhetően csökken annak a valószínűsége, hogy az adott határidőben bevezetik az egybiztosítós rendszert. „Az adósságfék első határidejének fordulóján hatalmas pénzösszegeket igényelne, miközben nem garantálná az egészségügy helyzetének és az egészségügyi ellátás javulását” – vélekedik a szakember.

Hnonline nyomán, dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleVizes vb – Világbajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott
Next articleCsalók paradicsoma