HAZA RÉGIÓ Zöld Tündér díj a Selye János Gimnáziumnak

Zöld Tündér díj a Selye János Gimnáziumnak

503
hirdetés

Környezetvédelem minden szinten

„Nem szabad megölni azt, ami él, az élet mindennél többet ér.” ( Wass Albert )
A Selye János Gimnázium 2014. június 21-én kezdte meg a „Klimatizációs változásokhoz való alkalmazkodás – árvizek és szárazság megelőzése“ program keretében beadott „Intézkedések a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében a komáromi Selye János Gimnáziumban” projekt megvalósítását. A projekt keretében több tantárgyból is beépítettük a klímaváltozással kapcsolatos anyagokat iskolánk tanmeneteibe, ezen kívül a klímaváltozás témájában művészeti versenyt hirdettünk a komáromi általános iskolák tanulói számára, melybe két kategóriában 934 diák kapcsolódott be. Szakemberek segítségével a tanév folyamán 4 előadást szerveztünk diákjainknak a klímaváltozásról, illetve a víz szerepéről és körforgásáról a természetben. A projekt leglátványosabb eredménye két kisebb park, melyek iskolánk udvarán nemcsak esztétikai élményt nyújtanak, hanem a föld alá helyezett gyűjtőtartályoknak köszönhetően jelentősen csökkentik a csatornahálózatba kerülő víz mennyiségét.


Idén a harmadik évfolyamba járó tanulóink egy nemzetközi környezetvédelmi projekten dolgoznak, amely segíthet Komárom és környéke szemétgazdálkodásán, valamint segítségükkel a lakosság új ismeretek birtokába juthat a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban. A The Earth Prize nevű nemzetközileg meghirdetett pályázatra készülő projektünk célja a biológiailag lebomló hulladék és konyhai hulladék megfelelő szeparálására való ösztönzés. Célközösségük a lakosság, akiknek meg szeretnék mutatni, mennyit tehetnek a Földért, ha ezt a típusú hulladékot külön gyűjtik. E célra készítettek egy weboldalt , amelyet egyszerű kezelni és mindenki számára világossá teszi a problémát, a lehetséges megoldásokat, valamint a hasznot, amely ebből származhat. 2022. április 8-a és május 6-a között környezetvédelmi és fenntarthatósági eseménysorozatot szervezünk Kovács Zsuzsanna, Vlahy Anita és Szabó Erika tanárnők irányításával. A Föld Hónapjával az a célunk, hogy diákjaink megértsék, mi a környezetvédelem lényege; mit, miért és hogyan lehet máshogyan csinálni azért, hogy pár évtized múlva elmondhassuk: megérte odafigyelni a részletekre. Különböző témákról beszélgetünk majd velük. Szó esik a hulladék kezeléséről, az élelmiszerpazarlásról, a fenntarthatóságról, a víz-és energiatakarékosságról, a tudatos ruhavásárlásról, a talaj egészségének megőrzéséről. Ruhabörzét tartottunk, használt fogkeféket és elemeket gyűjtünk, komposztáljuk a lebomló hulladékot, virágokat és fűszernövényeket ültetünk, megtisztítjuk az iskola környékét.


Április 25-29. között rendezik meg a 7. Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet. A Fenntarthatósági Témahét fővédnöke a kezdetektől dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, aki minden évben aktívan részt vesz a Témahét programjaiban egy-egy középiskolásoknak szóló tanóra megtartásával . A köztársasági elnök A vízválságtól a fenntartható fejlődésig című előadásában a világban előforduló kevés víz, sok víz és szennyezett víz jelenségeit mutatta be iskolánk 120 diákjának a Föld napján, április 22-én, akik egy alkalmazáson keresztül szavazhattak több kérdésről, például becslésük szerint a bolygón található víz hány százaléka a könnyen hozzáférhető, folyékony halmazállapotú édesvíz.


A Fenntarthatósági Témahéten, új hagyományt teremtve az Emberi Erőforrások Minisztériuma a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében azokat a személyeket, iskolákat, szervezeteket díjazza, akik az elmúlt években kiemelt elkötelezettséggel és aktivitással sokat tettek a Fenntarthatósági Témahét sikeréért. A 2022. évi Témahét kiemelt témái a víz, az egészségvédelem és a hulladék kérdésköre. Április 26-án gimnáziumunk igazgatója, Andruskó Imre vehette át a Zöld Tündér díjat, mellyel a témahét legaktívabb határon túli iskoláját tüntette ki a szervezet. A neves díjat a nyitórendezvényen dr. Maruzsa Zoltán,államtitkár és Matolcsy Miklós ügyvezető igazgató adták át.  A témahét egy olyan nyílt program, mely célját tekintve arra hivatott, hogy a még iskolás korban fogékony fiatalságnak felhívja a figyelmét a környezetvédelemre és a klímaváltozás minden aspektusára, hiszen a gyermekek nem csak érintettek lehetnek, hanem azok is – akik később sikeres lépéseket tudnak tenni a Föld megóvása érdekében.

PaedDr. Králik Zsuzsanna

hirdetés
Previous articleDobogón megyénk tanulói a Szakma Sztár Fesztiválon
Next articleMa megnyílt Komáromban a Vízügyi és a Hidegháborús múzeum (képriport)