HAZA RÉGIÓ Zajlik a Tesco-feljáró felújítása

Zajlik a Tesco-feljáró felújítása

827
hirdetés

fullA júniusi nagy dunai árvíz sajnálatos  kísérőjelenségei voltak azok az útbeszakadások, amelyek legnagyobb mértékben a Tesco-felhajtónál okoztak problémát. Több hete folyik az úthiba-elhárítás előkészítése, amely speciális tervezési és kivitelezési munkát igényel. Az árvíz idején beszakadt feljáró helyreállítása a közeljövőben kezdődik. A munkálatok pontos menetéről Jámbor Norbertet, az önkormányzat Városfejlesztési és Építési Osztályának vezetőjét kérdeztük.

– A tavasz végi áradáskor hála a magas szintű szakmai tudásnak és a soha nem tapasztalt civil összefogásnak sikerült mederben tartanunk a rekordmennyiségű vizet. Az árvízi kísérőjelenségek azonban sajnos több helyen is károkat okoztak városunk úthálózatában. A nagy víznyomás hatására jelentős kiterjedésű, másfél méter keresztmetszetű gerinc sérült meg a Tesco feljárónál is.

– Tudni kell, hogy ez csatornarendszer oldja meg fél Komárom szennyvízelszállítását, erre van kötve Koppánymonostor, a Gyár utca és az Ipari park területe is. Akkora az átmérője, hogy egy ember is nyugodtan sétálhat benne. Így érthető, hogy helyreállítása is nagy figyelmet és magas szakmai hozzáértést igényel.

– A talajvíz szintje mára lecsökkent, a víznyomás is elenyésző, a szakértőknek így végre módjukban állt megvizsgálni a helyreállítás lehetséges módjait. Nehezíti azonban a helyreállítást, hogy a vezeték 6 méter mélyen, a mostani terepsík alatt található. Nem mindegy tehát a technológia kialakítása, hiszen nem egyszerű műveletről van szó. A speciális, erre a célra gyártott anyagok elkészítése, valamint a tervezés pedig időt vesz igénybe, hiszen mind a MÁV, mind a Magyar Közútkezelő érintett az ügyben – nyilatkozta Jámbor Norbert.

A város a felújításhoz az állami vis major keretre is pályázott. A kivitelezés szeptemberben kezdődhet meg.

– Szándékunk szerint a munkálatokkal sem a 13-as út, sem a Tesco forgalmában nem okozunk majd problémát. A beruházás november végére, december közepére készülhet el. A munkák ideje alatt a szennyvízelvezetés zavartalan marad a városban – tudtuk meg az osztály vezetőjétől, aki elmondta azt is, hogy figyelemmel a fentiekre kéri a lakosság türelmét és megértését.

komarom.hu

hirdetés
Previous articleKomáromi autótesztelő: Dacia Duster 1.6 LS Cool LPG: Gázt (is) bele!
Next article15 éves az MKP, ünnepi kongresszus és az ExperiDance Dunaszerdahelyen