HAZA KULTÚRA XII. VOX HUMANA a komáromi énekkarok tavaszi fesztiválja

XII. VOX HUMANA a komáromi énekkarok tavaszi fesztiválja

1104
hirdetés

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra megy újra meg nem szerzi magának. Csak az a mienk igazán, amiért megdolgoztunk, esetleg megszenvedtünk.”

(Kodály Zoltán)

 

A Komáromi Városi Művelődési Központ (Vmk) a Gaudium polgári társulással karöltve 2013. április 27-én (szombaton) 18 órai kezdettel VOX HUMANA cím alatt, már tizenkettedszer rendezi meg a komáromi énekkarok tavaszi fesztiválját, a Komáromi Napok nyitóhangversenyét; (az idén) a Kultúrpalota (Duna Menti Múzeum) patinás dísztermében.

Az évek során kialakult „vetésforgó” – alsó tagozatos „kiskórusok”, felső tagozatos „nagykórusok”, felnőttek kórusai – szerint az idén a felnőtteken – a dél-komáromi VOX FEMINA női kar, karnagy Hoffmanné Kemenes Vera; a Vmk KANTANTÍNA női kamarakórusa, karnagy: Katarína Čupková; a Vmk és a Csemadok Városi Szervezete Concordia vegyeskara, karnagy: Stubendek István; a Vmk és a Jókai Mór Alapiskola vegyes kara karnagy: Stirber Lajos – a sor. A hangverseny vendégfellépők: a koloni Zobor hangjavegyeskar, karnagy Csáky Antal; az (észak-és dél-) komáromi művészeti alapiskola kamarazenekara, karnagy: Medveczky Szabolcs; Nagy Ferenc versmondó vezette.

Az idei VOX HUMANA főhajtás Janda Iván karnagy, zeneszerző, zenepedagógus, a Csehszlovákiai Magyar Tanítók Központi Énekkara (a Szlovákiai Magyar Tanítók Vass Lajos Kórusa elődje) megalapítóinak egyike, annak évtizedeken át művészeti vezetője; a szlovákiai magyar kórusmozgalom egyik vezéralakja emléke előtt; születésének 90.évfordulója alkalmából. A szervezők a hangversenyen fellépő együtteseket arra kérték, hogy műsorukat úgy állítsák össze, hogy abban legalább egy szlovákiai magyar zeneszerző műve csendüljön fel, hogy a XII. VOX HUMANA a felvidéki magyar kórusmuzsika ünnepe legyen. A kodályi tanítást (is) megtartva – miszerint: „Nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben egyek lehetünk. Akkor mondhatjuk majd igazán: örvendjen az egész világ!” – A kórusok közösen is énekelnek; az egyesített kórusok a hangverseny nyitószámaként Janda Iván–Gyurcsó István Jelige című vegyeskarát, zárószámként pedig Szijjártó Jenő Zoborvidéki lakodalmas című kompozícióját szólaltatják meg a kamarazenekar és néptáncosok közreműködésével.

A fesztivál szervezőit az a cél vezérli, hogy a XII. VOX HUMANA az öröm, a vigasság, a nemes szórakoztatás rendezvénye legyen, hogy mind a szereplők, mind a kedves közönség jól érezze magát, maradandó élményekkel távozzon a hangversenyről. A szervezők, s csakúgy a szereplők is mindenkit szeretettel várnak a hangversenyükre, aki a kórusmuzsikát szereti.

Stirber Lajos

dunataj.sk

hirdetés
Previous articleIndokolatlanul kérhettek adatokat a mobilszolgáltatók ügyfeleiről a szlovák hatóságok
Next articleAmerikai lap: észak-koreai támadás esetén Washington megdöntené a kommunista rezsimet