HAZA KULTÚRA XI. Komáromi Egyetemi Napok

XI. Komáromi Egyetemi Napok

1267
hirdetés

road plakátA Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata ebben az évben, immáron tizenegyedik alkalommal is megrendezi a Komáromi Egyetemi Napok elnevezésű rendezvénysorozatot, melyre április 13. és 17. között kerül sor Komárom városának több pontján.

A KEN-t megelőző héten szintén megrendezésre kerül néhány program. Pénteken reggel véradást tartanak a komáromi kórházban, ahol a résztvevők azon kívül, hogy egy adománnyal akár három ember életét is megmenthetik, ajándék emlékpólót is kapnak. A véradás után, délelőtt a kicsiknek kedveskedik a Tanárképző Kar Óvó- és Tanítóképző Tanszéke a Van eszem hozzá elnevezésű programjával, ahol az alsó tagozatos diákokat állítják játékos feladatok elé. A kísérő rendezvények közül az aszfaltrajz, valamint a kézműves foglalkozások és a labdajátékok sem maradhatnak ki.

A hétfői napot Csáky Pál EP képviselő előadása nyitja, majd őt követi Gundel Takács Gábor sportriporter és televíziós személyiség az egyetem Konferenciaközpontjában. Az előadások alatt és után szintén a Konferenciaközpontban euró kiállítás lesz megtekinthető, ahol a szervezők különféle ritka és értékes emlék és egyéb forgalomban lévő érméket mutatnak be az érdeklődők számára.

A nap további részében kari specifikumokkal rendelkező előadásokat láthatnak és hallhatnak a hallgatók az egyetem karain. A hétfői előadók közt tisztelhetjük Dr. Jarjabka Ákost, aki a Pécsi Tudományegyetem Diaszpóra projektjét mutatja be, valamint a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány munkatársait, akik a sikeres pályázatok elkészítéséről adnak elő a Gazdaságtudományi Karon. A Tanárképző Kar hallgatói Ondrejka Peter A kávé világa című előadását hallgathatják meg, amit követően kávékülönlegességek kóstolására is alkalmuk nyílik. A Református Teológia Karon Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke tart előadást az okkultizmusról.

Az előadások után az egyetem hallgatói különböző rendezvényeken vehetnek részt, mint például az idén újdonságnak számító vakrandi, ahol a klasszikus vakrandi szabályai érvényesülnek. A bekötött szemű fiúk és lányok két percenként cserélődve, pusztán a hang alapján próbálják megtalálni a legszimpatikusabb fiút, vagy lányt.

A sebességkedvelők sem maradnak program nélkül, hiszen idén is bekerült a programok közé a gokart bajnokság, ahol mindenki bebizonyíthatja, hogy ő a pálya ördöge.

programplakátSzintén újdonság a programban a Ki Mit Tud?, ahol mindenki megmutatja, miben tehetséges – legyen az akár tánc, zene, ének, vagy bármi más, amit szeretne bemutatni a közönségnek. A Ki Mit Tud? mellett megrendezésre kerül egy Stand Up verseny is, ahol mindenki megcsillogtathatja humorérzékét. A Stand Up vetélkedő nyertese egy meglepetés ajándék mellett meghívást nyer a Fiatal Félőrültek Fesztiválja elnevezésű tehetségkutatóra, Budapestre, ahol a Showder Klubból jól ismert humoristák előtt mutathatja be előadását.

A keddi napot Simon Zsolt a Most-Híd alelnöke nyitja. A plenáris programok után ismét a karokra helyeződik a hangsúly. A Gazdaságtudományi Kar előadói sorát Kiss Attila nyitja, aki a közösségi hálózatok adatelemzését mutatja be, majd őt követi Kádár Beáta marketingelemzéssel kapcsolatos előadása, ami alatt ismerteti egy népszerű erdélyi fesztiválnak, a Tusványosnak a márkaszemélyiségét is.

A Tanárképző Karon Benkovics Sándor, a Camp Leaders területi igazgatója tart előadást, aki bemutatja, Hogyan hódítsuk meg egyetemistaként a világot. Őt követik a Balog Zoltán és a Család- és ifjúságügyért Felelős Államtitkárság munkatársainak előadása. A Református Teológia Karon Galo Vilmos, a Duna Menti Múzeum történésze ismerteti a beretkei árvaház történetét.

Természetesen a keddi nap sem csak az előadásokról szól. A nap végén több szórakozató, vagy éppen elgondolkodtató program is megrendezésre kerül. Ilyen például az Életkérdések elnevezésű vitafórum, ahol az érdeklődők Süll Tamás egyetemi lelkésszel beszélgethetnek kötetlenül az élet kérdéseiről, valamint a Bang! bajnokság, mely ebben az évben első ízben kerül megrendezésre.

A nap zárása a hagyományos egyetemi koncert, ahol idén a Road csap a húrok közé a Danubiusz kollégiumban 19:00-kor – kapunyitás 18:00-kor. A Road mellett fellép még a Phoenix RT és az Avalanche zenekar, ezzel is emelve az est hangulatát.

Szerdán már a tudományé és a szórakozásé a terep. Szerdán délelőtt a TDK, azaz a Tudományos Diákköri Konferencia nyitja a napot, ahol a tudományé a főszerep.

Mindezek után a szórakozáson lesz a hangsúly. Először a Klapka téren a sakkozni vágyók mutathatják meg tudásukat, majd délután a paintball versenyen is kipróbálhatják magukat az érdeklődők.

Az öregdiákokra és a gólyákra is gondoltak a szervezők. A volt hallgatók a Selye János Egyetem Karrier-tanácsadó Központja szervezésében egy alumni találkozón vehetnek részt, a gólyáknak pedig vetítésre kerül az ún. gólyafilm, vagyis a gólyatáborban eltöltött négy napjukat összefoglaló videó.

Az est folyamán a játékok veszik át a főszerepet, hiszen a szerda esti hagyományos időpontban kerül megrendezésre a Játékok éjszakája, ahol egész hajnalig póker, darts, csocsó, sörpong, hot-dog evőverseny és még sok más versenyben vehetnek részt a hallgatók.

Csütörtökön a sport kerül a középpontba. A sportnap megnyitója után foci, kosárlabda, röplabda és asztalitenisz bajnokságokon mérettethetik meg magukat a hallgatók.

Délután 13:00-kor kezdődik a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája – Selye Cup a városi sportcsarnokban, ahol a Kárpát-medence egyetemeiről érkező csapatok vetélkednek a győzelemért.

Szintén csütörtök délután kerül megrendezésre a Man Challenge és az erős emberek bemutatója, az egyetemi tornateremben.

Természetesen, a nem sportolni vágyókra is gondoltak a szervezők. A csütörtöki napon egyik különlegessége a várlátogatás, ahol idegenvezetők kíséretében járhatjuk be a komáromi erőd sokat megélt épületeit. 15:00-kor a Pince Klubban a Heineken sörgyár tart sörbemutatót, ahol nem csak elmondják, hogy hogyan készülnek a remek sörök, még kóstolókat is hoznak magukkal.

A kóstoló után ugyanitt a Troll Foci adminjaival beszélgethetnek az érdeklődők. Később az egyre népszerűbb slam poetry műfaj képviselői lépnek fel műveikkel.

Természetesen, a nap zárásaként az egyetemi buli sem maradhat ki a programok közül.

Pénteki napon a Komáromi Egyetemi Napok keretén belül immár tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre a „Futás a jövőért” nevű rendezvény, amelyen együtt futnak a komáromi magyar óvodások, alapiskolások, középiskolások és az egyetemisták. A futást egy fordított stafétafutásként kell elképzelni. A Sirály kollégiumtól indulnak az egyetemisták, az Eötvös utca elején a magyar középiskolások, az uszodánál az alapiskolások majd a Nádor utca elején az óvodások csatlakoznak a futók csoportjához, majd együtt érkeznek be a Klapka térre. A rendezvény azt az üzenetet hordozza, hogy Felvidéken, azon belül is Komáromban, lehetőség van anyanyelvünkön tanulni egészen az óvodától az egyetemig bezárólag.

A Klapka téren a futók köszöntése és az elmaradhatatlan csoportkép után óriás buborékfújásra is lehetősége nyílik, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Részletesebb program, valamint információk az egyes programokról és a nyereményjátékról a www.egyeteminapok.sk honlapon olvashatóak.

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt kortól függetlenül az egyetemi napok rendezvényein!

hirdetés
Previous articleKomárom legjobb pedagógusait díjazták
Next articlePartibusszal nyugatról és keletről is Gombaszögre!