HAZA HÍR-MIX XI. Kárpát-medencei magyar találkozó

XI. Kárpát-medencei magyar találkozó

1276
hirdetés

Apáink nyomdokain

A pince hűvösében is előkerült a Dunatáj, amelynek testvérlapja ugyancsak a Dunatáj nevet viselte, ám nemrégiben megjelenését beszüntették

A gasztronómiai és kulturális hagyományok ápolása a célja annak a találkozónak, melyre Maglód Város Önkormányzata, a Maglód Testvértelepüléseiért Alapítvány, a Maglódi Polgári Kör és a Civil Szervezetek Maglódi Szövetsége közös szervezésében került sor idén már tizenegyedik alkalommal február 17-e és 19-e között.

A böllérek is forgatták a Dunatájt
Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár

A rendezvény színhelye a maglódi MagHáz volt. Az évtizedes múltra visszatekintő hagyományőrző találkozó országosan ismert előadók fellépésével, gasztronómiai programokkal, böllérfesztivállal, egyházi rendezvényekkel egybekötve zajlik. Határon túli magyar közösségek találkozási lehetősége is egyben, ennélfogva pedig testvértelepülési és egyéb kapcsolatok építésére is alkalmat ad. Jellemző vonása, hogy a Maglódra érkező vendégeket házaknál, családoknál szállásolják el, így a rendezvény szinte családias jelleget kap, és ezáltal baráti viszonyok alakulhatnak ki a különböző közösségek képviselői között. Mindez pedig igazi összetartó, egymás hagyományait erősítő közösségeket kovácsol. Az eseménysorozat Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár ünnepi köszöntőjével vette kezdetét, majd a résztvevők a magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház előadásában Daday Lóránd – Andrási Attila Kié ez az ország? című előadását tekinthették meg, mely látlelet az egyén, a család, a nemzet életén átgázoló történelemről. A történet az elszakadásról, majd az azt követő egymásra találásról, a szeretetről, asszimilációról, identitásvesztésről, erőszakról szól, színhelye pedig Budapest és az elcsatolt Erdély. A váratlan fordulatokkal teli vérfagyasztó történelmi krimiben a nemzet elveszett hazáját, egy anya pedig elveszett fiát keresi. A rendezvény második napja a gasztronómia és a hagyományőrzés jegyében telt, melynek programján disznóvágás, és -feldolgozás, ételkóstoló, kézműves vásár, valamint a Kacamajka néptáncegyüttes és a Borfolk zenekar előadása szerepelt, majd a napot ünnepi vacsora zárta. Vasárnap a résztvevők ökumenikus istentiszteleten vettek részt az evangélikus templomban, majd a Maglód és a kárpátaljai Bene közötti testvértelepülési szerződés ünnepélyes aláírásával zárult a rendezvény, melynek fővédnöke Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár volt és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

 

Pint Tibor mérnök

DUNATÁJ HETILAP 9/2017

hirdetés
Previous articleAz óceán túlpartján is őrzik őseik nyelvét
Next articleGrónai kiütéssel győzött Thaiföldön