HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Vombatkölyök született a fővárosi állatkertben

Vombatkölyök született a fővárosi állatkertben

1123
hirdetés

vombatSzenzációnak számító szaporulatnak örülnek a Fővárosi Állat- és Növénykertben: a télen vombatkölyök született, amely az elmúlt napokban lesett ki először anyja erszényéből.

A budapesti állatkertben élő két csupaszorrú vombatnak (Vombatus ursinus), Mollynak és Wallynak született kicsinye.
A nem mindennapi szaporulat világraszóló szenzációnak számít, hiszen Magyarország, sőt, egész Kelet-Európa valamennyi állatkertje közül Budapesten sikerült először szaporítani ezeket az Ausztráliában őshonos erszényeseket. Európai állatkertben két évtizede nem született vombatkölyök, eddig mindössze tíz esetet jegyeztek fel az elmúlt száz évben a szakemberek. Ausztrálián kívül az egész világon mindössze tizenkét állatkertben összesen 22 vombat él. Ez az állat így nagyjából olyan ritka látványosságnak számít, mint az óriáspanda – közölte kedden az MTI-vel a városligeti intézmény.
A közlemény szerint azt, hogy a budapesti nőstény, Molly erszényében egy kölyök fejlődik, már jó ideje tudják az állatkerti munkatársak, de nem kezdettől fogva. A vombatok ugyanis igyekeznek akkor elleni, amikor senki nem látja őket, ezért még sehol a világon nem sikerült magát az ellést alaposan megfigyelni.
Molly kicsinye jelenleg mintegy 20 centiméteres lehet, és valamivel több, mint egy kilogrammot nyom. Arra, hogy végleg elhagyja az erszényt, csak az állat kilenc hónapos korára lehet számítani, és még ezután is visszadugja a fejét, hogy anyatejhez jusson. A csupaszorrú vombatok ugyanis 12-15 hónapos korukig vesznek magukhoz anyatejet, bár a szilárd táplálékkal már héthónapos korukban megpróbálkoznak.
Magából a kicsiből az elmúlt hétig nem lehetett látni semmit. Azóta viszont többször sikerült megfigyelni a kölyök orrát, mancsait, sőt, olyan is előfordult, amikor szinte derékig kint volt az erszényből. Mivel a csupaszorrú vombatok általában hathónapos korukban néznek ki először az erszényből, a kölyök minden valószínűség szerint a múlt év végén születhetett.
Az erszényből kukucskáló vagy kilógó kölyköt eddig csak rövid észlelések erejéig lehetett megfigyelni, így még nem sikerült fényképen is megörökíteni a jövevényt. Ezért az állatkert arra bíztatja látogatóit, hogy próbáljanak meg fényképet készíteni az időnként kikandikáló kölyökről, természetesen az állatok zavarása, villanófény használata nélkül. Aki a leghamarabb küld olyan képet a vombat@zoobudapest.com internetes címre, amelyen a kölyök is elég jól látszik, állatkerti belépőjegyet kaphat.
A két szülő, Molly és Wally 2011 őszén érkezett Ausztráliából, egy Tasmániában működő, ott őshonos fajokat bemutató állatkertből. Az erszényesek közé tartozó, tréfásan „földi koalának” is becézett állatok régi hiányt pótoltak, mert ezt megelőzően utoljára 1973-ban láthatott vombatokat a Fővárosi Állat- és Növénykert közönsége.
Az állatkerti szakemberek tapasztalatai szerint a vombatok azért szaporodnak olyan ritkán az Ausztrálián kívüli állatkertekben, mert nagyon kevés van belőlük, és ha esetleg a tenyészállatok „nem tetszenek egymásnak”, nemigen van mód az állatok cserélgetésére, hogy a megfelelő párokat hozzák össze. Molly és Wally azonban már érkezésekor kipróbált párnak számított, hiszen még Tasmániában egyszer már volt közös utódjuk.
MTI

fotó: illusztráció

hirdetés
Previous articleElhunyt Boldoghy Kató színésznő, rendező
Next articleKizárták Ján Slotát a Szlovák Nemzeti Pártból