HAZA BELFÖLD Vízió 2016: A Most-Híd regionális- és vidékfejlesztési programja

Vízió 2016: A Most-Híd regionális- és vidékfejlesztési programja

740
hirdetés

A párt regionális és vidékfejlesztési elképzelései Bugár Béla, a Most-Híd elnöke Csicsai Gábor és Jakab Elemér parlamenti képviselőkkel együtt muta45623tták be a Polgári Vízió 2016 stratégiai dokumentum egy további részét, Fenntartható vidék címen.
„A Polgári Vízió 2016 egy olyan dokumentum, amelyet teljes egészében a párt 8. kongresszusán, szeptember 13-án fogunk elfogadni és egy széleskörű nyilvános szakmai vita alapja lesz“ – tájékoztatta az újságírókat Bugár Béla.
A „Fenntartható vidék“ című legújabb anyaggal kapcsolatban Bugár Béla hangsúlyozta, hogy a párt hagyományosan prioritást élvező témáit tartalmazza: mezőgazdaság, környezetvédelem, régió- és vidékfejlesztés, közigazgatás. „A közigazgatás területén fontosnak tartjuk Szlovákia jelenlegi közigazgatási rendszerének analízisét és az egyes régióknak juttatott támogatások igazságosabb elosztását“ – magyarázta a Most-Híd elnöke. Véleménye szerint a régiófejlesztés során az infrastruktúra fejlesztésére kell hangsúlyt fektetni, különösen az elmaradottabb régiókban. „Elsődleges célunk például az, hogy mindenki lakóhelyétől legfeljebb harmincpercnyi távolságban legyen az autópálya vagy a gyorsforgalmi út“ – hangsúlyozta Bugár Béla.
A pártnak konkrét elképzelése van a vidéki turisztika jövőjét illetően és a mezőgazdaság területén a gazdák és a háztáji termelés támogatására fekteti a hangsúlyt. Bugár Béla szerint az egyes régióknak konkrét, mérhető segítségre van szükségük. „Nem elég csak nagy általánosságban ígérgetni“ – tette hozzá a Most-Híd elnöke.
Jakab Elemér állítja, hogy Szlovákiában hiányoznak az organikus régiók és az olcsóbban megépített autópályák. „Víziónkban ezért azt mondjuk, hogy a reformok alapja az »olcsóbban és a polgárokhoz közelebb« kell, hogy legyen. Erre irányul valamennyi javaslatunk, ez a mi hosszú távú célunk“ – magyarázta a parlamenti képviselő.
Csicsai Gábor a szlovák mezőgazdaság egy olyan problémájára mutatott rá, amely arról szól, hogy olyan élelmiszereket hozunk be, amelyeket itthon is meg tudnánk termelni. „A hazai feldolgozó cégek 15 000 munkahelyet tudnának létrehozni. Azonban meg kell teremtenünk a gazdasági érdekek és a környezetvédelem egyensúlyát“ – mondta Csicsai Gábor, majd hozzátette – „Stratégiánk célja egyértelmű: megtermelni, feldolgozni és eladni: mindezt egy régión belül.“

ak, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleErődFeszt május 17-én a Monostori Erődben!
Next articleGubík: A felvidéki magyar nemzeti minimumot Malina Hedvignek hívják