HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Visszatért Bajmócra gróf Pálffy János Ferenc portréja

Visszatért Bajmócra gróf Pálffy János Ferenc portréja

1279
hirdetés

Több mint egy évszázad után visszatért Bajmócra gróf Pálffy János Ferenc, a várkastély utolsó főúri tulajdonosának portréja. Karl von Piloty alkotása a Pálffy család gyűjteményének része volt, akkor bukkant fel ismét, amikor egy kanadai galéria eladásra kínálta. A Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) – Bajmóci Múzeum munkatársai pénteken leplezték le ismét ünnepélyesen a kastély képtárában, a gróf halálának 115. évfordulóján.

Fotó: TASR – Radovan Stoklasa

A festményt két éve fedezte fel Dávid Bátora, a kastélymúzeum akkori lektora, jelenlegi konzervátora. „Érdekel a történelem, keresgéltem, minél többet akartam tudni a grófról és a családról. Egy árverésen bukkant fel a kép, először Pálffy Fidél portréjaként azonosították. De felismertem, hogy Pálffy Jánosról van szó, mivel ismertem Piloty alkotását” – mondta el Bátora. Régi fényképfelvételek alapján megállapította, hogy a kép a bajmóci kastély egykori gyűjteményének része volt. „Örülök, hogy hozzájárulhattam ahhoz, hogy a gyűjtemény egy darabja visszatérhessen Bajmócra” – jegyezte meg.
A kép egy kanadai műkereskedőnél volt. A Pálffy-örökösök a gyűjteményt elosztották egymás között, egy részét eladták, egy része az állam tulajdonába került – magyarázta Katarína Malečková, a múzeum történésze. „Karl von Piloty alkotásáról van szó, aki a müncheni akadémia tanára volt. A korabeli dokumentumok szerint 1858-ban festette a képet, a gróf akkor 29 éves volt” – folytatta Malečková.
A képet antik elemeket tartalmazó ovális díszítés veszi körbe, az Omnia cum tempore, mindent a maga idejében felirat olvasható rajta, valamint a gróf neve, Erdődi Pálffy János.
A bajmóci múzeum 15 ezer amerikai dollárt fizetett a képért a bevételeiből, árulta el Igor Socha múzeumigazgató. A képet még ellenőrzik, szakértők vizsgálják meg, később a vár látogatói is megtekinthetik.
„Kivételes nap ez a múzeum számára, csodálatos, hogy az eredeti gyűjtemény egy darabja több mint száz év után visszatért. Már az is rendkívüli történet, ahogy a kollégánk felfedezte az interneten, sikerült megvásárolni, és most itt van” – mondta Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója. Reméli, hogy további műalkotásokat is sikerült megszerezni. „A nemzeti múzeum minden évben gyarapítja a gyűjteményét, de most egy igazi kincs került Bajmócra” – tette hozzá.

TASR

hirdetés
Previous articleNagyon örülök a pályafutásnak, amit kaptam – interjú a visszavonuló Priskin Tamással
Next articlePalkovič: Rázsochyt a költségvetésből kell felépíteni