HAZA RÉGIÓ VISSZAPILLANTÁS: Angol nyelvtanítás a Selye János Gimnáziumban

VISSZAPILLANTÁS: Angol nyelvtanítás a Selye János Gimnáziumban

818
hirdetés

sgAz év vége a számadások ideje. S bár a tanév vége még jóval odébb van, az elmúlt négy hónap történései összegzést érdemelnek.

A komáromi Selye János Gimnázium angol tantárgybizottságában kivételesen indult a szeptember, ritkán történik meg ugyanis, hogy munkánkat native speaker – anyanyelvi beszélő segítse. A Fulbright Alapítványhoz benyújtott pályázatunk révén Joseph David Thompson, politikai tudományokat hallgató egyetemista érkezett hozzánk az amerikai Tennessee államból, Nashville-ből, önkéntesként. Legfontosabb küldetése az angol nyelv népszerűsítése a diákság körében, amire főleg délutáni foglalkozások keretében nyílik lehetősége. Megkérdeztük tőle, mi a benyomása az eddigi iskolai tevékenységéről, diákjainkról, Komáromról.

– Élvezem a délutáni óráimat és méltányolom, ha a szakos tanárok bevonnak a napközbeni munkájukba, vagy alkalomadtán helyettesítem őket. A diákok angoltudása sok esetben lenyűgöző. Sokkal jobban beszélnek egy számukra idegen nyelven, mint ahogy a legtöbb korukbeli amerikai diák. A másik dolog, amiben különbséget látok az, hogy nagyobb erőfeszítést tesznek saját tehetségük kibontakoztatása érdekében, legyen az tánc, sporttevékenység vagy hangszeren való játszás. Ugyanakkor el kell, hogy mondjam, a tinédzser csak tinédzser, tekintet nélkül arra, hogy amerikai, magyar vagy szlovák. Gyakran jobban érdekli őt a technológia, a közösségi média vagy a popkultúra, mint a tanítási órák.

Egyébként pedig nagyon jól érzem magam Komáromban. A város gyönyörű, tetszenek a történelmi épületek, az építészeti stílus. Ami az üzleteket, éttermeket illeti, mindene megvan a városnak, amire számítottam. Az emberek viszont valamivel konzervatívabb gondolkodásúak, mint sok amerikai. Természetesen sok amerikai is hasonlóan konzervatív.

Az élet Komáromban abban is különbözik az otthonitól, hogy etnikailag kevésbé sokszínű a lakosság összetétele, mint egy átlagos amerikai városé. Például Alamoban, a 2000 lakosú kisvárosban, ahonnan származom, a fehérbőrű lakosságon kívül nagyszámú afro-amerikai és spanyol kisebbség is él. Tennessee államban pedig ázsiai és közel-keleti bevándorlók tömege lakik.

Davisnek további jó munkát, sok szép élményt kívánunk Komáromban.

Az elmúlt hónapokban diákjaink versenyekbe kapcsolódtak be, a legifjabb gimiseknek szórakozásra is nyílt alkalmuk, sőt az év végi hajrába még egy angol nyelvű konferencia is belefért.

Október végén, hosszú szünet után, de hatványozottan kihasználva az amerikai önkéntes ittlétét, hiteles Halloween party-t szerveztek az angol tantárgybizottság tanárnői az algimnázium egyre népesebb csapatának. A többórás délutáni rendezvényen a kisdiákok többek közt jelmez-, töklámpás és lufi futóversenybe nevezhettek be, kipróbálhatták az ´almahalászatot´ vagy éppen kekszből készíthettek kézműves Halloween nyalánkságokat. A színes foglalkozásnak látványos sikere volt.

Novemberben a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium szervezte idegen nyelvi versenybe neveztük be két diákunkat, FEHÉR Dalmát, a 3.C osztályból és HAJDÚ Andrást, a 2.C-ből. Igényes felkészülés előzi meg ezt a vetélkedőt minden évben. A diákoknak öt-hat, előre megadott témában kell jártasnak lenniük úgy, hogy a versenyen a zsűri által kiválasztott kettőről folyékonyan, választékos szókinccsel tudjanak beszámolni több percben. Az idei év egyik érdekes témája például a vintage árucikkek gyűjtése volt, amit Dalma nagyon tartalmasan kidolgozott. A szóbeli részt megelőzi egy írásbeli nyelvtani felmérés is, ami számot ad a diákok éppen aktuális nyelvi kompetenciáiról is. Az idei megmérettetésből András került ki sikeresebben, megszerezvén az 1. helyet, de Dalma is elismerésre méltó teljesítményt nyújtott. Mindkettőjük gratulálunk.

Ha december, akkor angol nyelvi olimpia, annak is az iskolai fordulója. Annak ellenére, hogy minden korcsoportból csak EGY diák léphet tovább a járási fordulóba, minden évben több tucatnyian próbálják megoldani az olimpiász nehéz feladatait. A diákok nyelvtani, szókészleti és értő olvasással kapcsolatos jártasságát méri fel az írásbeli teszt, a legjobb megoldók aztán szóban is bizonyíthatják tudásukat. Az érettségi vizsga szóbeli feladataihoz hasonlóan először egy képet kell leírniuk, vagy éppen történetet találni ki róla, másodszor pedig egy szituációs helyzetgyakorlatban kell eljátszani egy szerepet. Sokszor nem könnyű feladat kiválasztani azt a legjobb nyelvi készségekkel rendelkező diákot, aki az angoltudásán túl olyan különleges tulajdonságok birtokában is van, mint a lélekjelenlét, problémamegoldó- és gyors reakciókészség, megfelelő beszédmodor vagy a szemkontaktus megteremtése és fenntartása. Az idei iskolai forduló legjobbjai, akik januárban képviselik intézményünket a járási versenyen és akiknek sikeres felkészülést, eredményes szereplést kívánunk:

BANGHA Roland, II.N

GANZER Attila, III.N

HAJDÚ András, 2.C és

FEHÉR Dalma, 3.C osztályos diákok.

Végül pár szót a fent említett, december 19-20-án megrendezett angol nyelvű konferenciáról. Diákjaink évek óta részesei a Modell ENSZ konferenciáknak. Ez a mostani is az volt, igaz, rövidített, hétvégi változatban. A budapesti Eötvös József Gimnázium ENMUN – Eötvös Nemzeti Modell ENSZ – elnevezésű szimulációs „játékában” ezúttal két újonc gyakorolt, ELEK Máté és ČERMÁK Attila a 3.A-ból, két tapasztaltabb diáklányunk kíséretében, ADOUKI Flóra Anna és SÁGI Judit személyében, mindketten a 3.C-ből. A szíriai polgárháborúról és az európai migrációs válságról tárgyaltak. A rendezvény mintegy előzménye volt a 2016.áprilisában, immár hatodik alkalommal sorra kerülő nemzetközi BIMUN-Budapest International Model United Nations konferenciának, amelyre öttagú küldöttséget neveztünk be. Sok sikert kívánunk nekik is, az eseményről biztos beszámolunk!

Vlahy Anita

 

dunataj.sk

hirdetés
Previous articleMeghalt Zsigmond Vilmos – Álmában érte a halál az Oscar-díjas operatőrt
Next articleNem volt kifizetődő az útszakasz lerövidítése…