Kezdőlap HÍR-MIX Világcsúccsal nyert aranyat Botek Ádám

Világcsúccsal nyert aranyat Botek Ádám

450
MEGOSZTÁS

A plovdivi kajak-kenu U23-as világbajnokságon szép sikereket értek el komáromi sportolók. A négyesfogat, amelynek egy tagja és az edzője is komáromi, 500 méteren fantasztikus eredménnyel lett világbajnok. A többi komáromi sportoló is szép eredményeket ért el.

Komárom város vezetése csütörtökön a sportolókat és az edzőket fogadta. Az élménybeszámolón és a gratuláción kívül a sportolók átvehették azt a pénzjutalmat is, amit a kiemelkedő eredményekért ad a város.

A szlovákiai csapat komáromi résztvevői a plovdivi U23-as világbajnokságon

U23

Botek Ádám, 21 éves, edző Likér Péter

Eredmények:

K1 1000m – 9. hely

K4 500m – 1. hely, (A négyes tagjai: Samuel Baláž, Milan Fraňa, Csaba Zalka) 

Petrušová Mariana, 18 éves, edző Likér Péter

K1 1000m – 5. hely

K1 500m – 16. hely

Junior

Koczkás Dávid, 18 éves, edzők Koczkás Oliver, Tóth Árpád

C1 1000m  5. hely

C4 500m – 6. hely (a négyes tagjai Stríček Eduard Somorja, Fekete Dávid Somorja, Zilizi Richard Komárom)

Zilizi Richard, 18 éves, edzők Koczkás Oliver, Tóth Árpád
C2 1000m – 18. hely (Fekete Dávid Somorja)

C4 500m – 6. hely (a négyes tagjai Stríček Eduard Somorja, Fekete Dávid Somorja, Koczkás Dávid Komárom)

A találkozón Stubendek László polgármester a sportolók világra szóló sikereit méltatta, amely viszi a város jó hírnevét. Hangsúlyozta, hogy a klub és a város összefogásának köszönhetően az evezősök jó körülmények között edzhetnek, és színvonalas versenyeket szervezhetnek. Ennek jó példája volt a nyár eleji 60. Komáromi nagydíj, amely több országból számos neves sportolót vonzott városunkba.

A beszélgetés során Keszegh Béla alpolgármester az utánpótlás hangsúlyos nevelésére hívta fel a figyelmet, amely folyamatos, ennek jó példája Botek Ádám sikere is. Nem csupán az élsport, de a fiatalokról és a nehezebb sorsúakról való gondolkodás is jelen van, amivel példát mutatnak.

A komáromi kajakklub története még az ’50-es évekbe nyúlik vissza, a vizes sportokat ekkor kezdték szervezett keretek között művelni. Az első országos sikerek a ’60-as években érkeztek, 1974-ben Halmo Béla már a világbajnokságon képviselte Komáromot. Szabó Attila 1987-ben világbajnoki ezüstöt és bronzot nyert Komáromnak, két évvel később pedig világbajnok lett. A város kajakosai az 1988-as söuli olimpia óta minden nyári játékon jelen voltak, Athénban bronzot, Pekingben pedig ezüstöt nyert a négyes, aminek minden tagja komáromi kajakos volt. A legeredményesebbek közt volt a tízszeres világbajnok Erik Vlček, aki minden idők egyik legeredményesebb kajakosa, Tarr György, Bača Juraj és a Riszdorfer testvérek.

A közel 150 tagú komáromi kajakklubon belül jelenleg 70 gyerekkel foglalkoznak, többségük versenyekre jár. Bár a kajakosok zöme a fiatalabb korosztályt képviseli, a klubon belül a 8 évestől a 75 évesig edzenek, 7 képzett mester felügyeletével. Négy komáromi kajakos és egy edző jelen lesz a nemsokára megrendeződő felnőtt kajakos világbajnokságon Portugáliában, Montemor O Velhoban Augusztus 23-26 között.

A klubon belül továbbra is fut a Bača Juraj, korábbi világbajnok kajakos által felkarolt program. Az ifjúságfalvai gyermekotthonból 15 fiatal jár hetente négyszer edzeni Komáromba. A program keretében nemcsak az utazás költségeit, de a felszerelést is biztosítják a nehéz sorsú gyerekeknek.

 

 

hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..