HAZA NÖVÉNYVÉDELEM Védekezzünk a káposztafélék hernyókártevői ellen

Védekezzünk a káposztafélék hernyókártevői ellen

1112
hirdetés

bagolylepkekártevésEgy öttagú család évi igénye fejeskáposztából 20 kg (15 m2), kései fejeskáposztából 50 kg (20 m2), kelkáposztából 40 kg (8 m2), karfiolból 30 kg (10 m2), karalábéból 100 gumó (8 m2) és bimbóskelből néhány tő (2-3 m2). Termesztésük eredményességét a vetéstől a betakarításig sokféle károsító veszélyezteti. A megtámadott növényi rész elpusztul, vagy fogyaszthatatlanná, értékesíthetetlenné válik, ezért a káposztafélék védelmében a károsítók megjelenésének megelőzésére kell törekednünk. A korai fajták palántáit tavasszal a piacról szerezzük be, vagy magunk nevelhetjük.

A tavaszi káposztalégy már a kiültetés után, 4-6 leveles korukig veszélyezteti a palántákat. Rendszeresen védekeznünk kell ellenük. A megtámadott növény fejlődése leáll, levelei ólomszürkévé válnak, lankadnak, így gyakran elpusztul. A károsított idősebb növények lassabban fejlődnek, terméshozamuk csökken. A kikelő nyűvek kívülről hámozgatják a gyökeret, vagy abba behatolva felfelé haladó járatokat készítenek. Tömeges elszaporodásuk ott fordul elő leggyakrabban, ahol a káposztaféléket vetésváltás nélkül nagyban termesztik. Az öntözéses termesztés is elősegíti szaporodásukat. Védekezéskor ügyelnünk kell a természetes ellenségei megkímélésére, mert a fürkészdarázs a lárvák mintegy 60 százalékát is parazitálhatja. A védekezés fontos irányelvei közé tartozik a helyes termesztési sorrend betartása is. Már a palántanevelő ágyásokban rendszeresen védekeznünk kell ellenük. Ez mindig a tojásrakó legyek ellen irányuljon, azokat kell elpusztítani. A megerősödött növényállományban második júniusi nemzedéke a hűvösebb, csapadékosabb évjáratok kivételével nem tud érzékenyebb károkat okozni. Augusztusi harmadik nemzedéke is veszélyes, mert a zsenge másodvetéseket támadja.

A tavaszi káposztaléggyel együtt károsítanak a néhány milliméteres fekete vagy sárga csíkos földibolhák, levéltetvek és káposztapoloskák. A káposztalevéltetvek ellen speciális készítményként használható a Pirimor 25 WG (0,15%, 3 nap), engedélyezett még a Pyrinex 25 CS (0,3%, 21), Karate Zeon 5 SC (0,015%, 14),. A permetlébe mindig adagoljunk tapadószert, mint pl. Agrovital (0,025%) vagy Silwet L 77 (0,01%).

A vetési bagolylepke a káposztafélék legjelentősebb nyári kártevője. Minden évben rendszeresen veszélyezteti a termés biztonságát. Első nemzedékének május végén kezdődő rajzása június közepén éri el a csúcsát, de akár július elejéig is elhúzódhat. A második nemzedék mintegy öt-nyolcszorosa az elsőnek. Rajzása július végén kezdődik és augusztus elejéig robbanásszerűen éri el a csúcsát. Ellenük, valamint a többi rágókártevő ellen használjunk idejében környezetkímélő permetszereket: Biobit XL (0,12%), Decis 50 EW (0,015%, 7 nap), Decis Protech (0,05%, 7), Spintor (0,05%, 3), Steward (0,0085%, 3), Pyrinex 25 CS (0,3%, 21), Karate Zeon 5 CS (0,015%, 14), Vaztak 10 EC (0,02% 10). Tapadószer használatáról se feledkezzünk meg!

A tripszek kártétele is nehezen leküzdhető. A dohánytripsz kártétele a káposztafejet alkotó leveleken jelentkezik és akár 10-15 levél mélységben a fej belsejére is kiterjedhet, így nagyon rontja a káposztafej minőségét. A káposztafélék különösen júliustól augusztusig szenvednek a dohánytripsz kártételétől. Az ellenük való védekezés nehéz feladat. A kémiai védekezés a káposztafej belsejébe húzódott és ott a fej elhagyása nélkül szaporodó tripszek ellen leggyakrabban hatástalan. A toleráns fajták termesztése jelentősen mérsékli a kártételt. Ez tovább csökkenthető, ha a betelepedés idején olyan inszekticidet alkalmazunk, amely több rovarkártevő ellen irányul. Ilyen a Pyrinex 25 CS (0,3%), Karate Zeon 5 SC (0,015%), stb.

A peronoszpóra már palántaágyi kórokozó. Fertőzése esetén a levelek szinén elmosódott szélű szürkéssárga foltok, a fonákon pedig szürkésfehér bevonat látható. Preventív jelleggel használjunk: Amistar (0,075%), 28), Ridomil Gold 42,5 WP (62). A kártevők és kórokozók ellen a káposztafélékben az időjárástól függően a betakarításig általában 6-10 permetezés szükséges, s azt főleg a rovarkártevők ellen kell irányítani. Tapadóanyag rendszeres használata elengedhetetlen.

 

Csekes Zoltán mérnök

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleKarika Lívia mandalái a Limesben
Next articleCsütörtöktől mindkét vágány járható Komárom és Almásfüzitő között