HAZA BELFÖLD Vasúti kétnyelvűség, avagy: magyar, fizess!?

Vasúti kétnyelvűség, avagy: magyar, fizess!?

847
hirdetés

A Most-Híd pártnak a vasúti kétnyelvűséget szabályozó törvényjavaslata tartalmi részéről kértük Berényi Józsefnek, a Magyar Közösség Pártja elnökének a véleményét.

– Ön április végén üdvözölte, hogy a Most-Híd benyújtotta a parlamentbe a vasúti kétnyelvűségről szóló törvénymódosítást…
„A javaslat azóta az internetre is felkerült, és módomban állt áttanulmányozni. Sajnos, teljesen más a helyzet, mint amit reméltem, és fel kell, hogy szólítsam a Most-Híd képviselőit törvényjavaslatuk visszavonására. Több oknál fogva is rendkívül rossz a törvényjavaslat, sőt olyan új precedenst teremthet a nyelvhasználati joggyakorlatban, ami a jövőre nézve katasztrofális eredményeket hozhat a felvidéki magyarság számára.
Emlékezzünk vissza, a kilencvenes években elért joggyakorlat arról szólt, hogy azokon a településeken, ahol a magyarság számaránya meghaladja a 20%-ot, a helységnevek megjelölésekor az állam saját költségén köteles kihelyezni a magyar nyelvű feliratokat is.
Ez volt akkor, és miről szól a mostani javaslat? Arról, hogy a településnek kérni kell a vasúti kétnyelvűséget. Ha kéri, akkor a Vasúti Közlekedésszabályozási Hivatalnak erről joga van dönteni, hogy megengedi-e vagy nem. Sőt, még a kormányhivatal véleménye is szerepet játszik. Ha a fölösleges szűrők ellenére mégis jóváhagyják a kérvényt, akkor a községnek kell fizetnie a tábla kihelyezését, akár úgy is értelmezhetnénk a törvényjavaslatot, hogy magyar, fizess! Nyilvánvaló, hogy azokon a helyeken, ahol a magyar képviselők száma nem éri el az 50 százalékot, szinte elképzelhetetlen, hogy kérvényezzék a magyar megjelölést. Ez így összességében elfogadhatatlan, sérti a kilencvenes évek joggyakorlatát is, és huszonnégy évvel a rendszerváltás után egy olyan precedenst vezethet be, amely komoly visszalépést jelent a joggyakorlás területén. Ezért mondom, hogy ez a javaslat ebben a formában káros, és vissza kellene vonniuk az előterjesztőknek” – mondta Berényi József.

ON, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleCsütörtök éjjel a 7. lakótelepen kiégett egy autó (+videó)
Next articleI. Martosi Szabadegyetem: Berényi igent mondott, Bugár nemet