HAZA NÖVÉNYVÉDELEM Vásárlás előtt a növényvédő szerekről

Vásárlás előtt a növényvédő szerekről

1171
hirdetés

A növényvédő szerek felhasználási területe sokféle. A házikertben leginkább a gomba- és a baktériumölő, rovar- és atkaölő, csigaölő, talajfertőtlenítő és gyomirtó szerek használata terjedt el. A gombaölő szerek (fungicidek) a növény felületén vagy a növény belső szöveteiben élősködő és a sejtek elhalását okozó kórokozó gombák ellen biztosítanak védelmet. Ilyenek a kén, réz és a szerves hatóanyagú permetszerek. A baktériumölő szerek (baktericidek) feladata a növények megvédése a baktériumos betegségektől, ezeket leggyakrabban preventíven használjuk. Ilyenek elsősorban a réztartalmú szerek. A rovarölő szerek (inszekticidek) a kártevő rovarokat pusztítják, megvédve a növényt a bogarak, lárvák, hernyók, nyűvek, stb. rágásától, vagy a levéltetvek szívogatásától. A rovarölő szerek többsége az emberre és a melegvérű állatokra veszélyes szerves foszforsavészterek, karbamátok, stb. csoportjába tartozik. A piretroidok kémiai csoportja a veszélytelenek, illetve a relatívan veszélyesek csoportjába sorolható.

Az utóbbi években számos új, csak egy-egy rovarfajra ható ún. specifikus, különleges hatásmódú rovarölő szerek jelentek meg, amelyek csak a célrovart pusztítják, de a hasznos ragadozókat, a katicabogarakat, fátyolkákat és fürkészdarazsakat megkímélik és az emberre kevésbé veszélyesek. Ilyen például a Dimilin, Rimon 10 EC és az Integro.

Az atkaölő szerek (akaricidek) a növényt károsító atkák elleni készítmények. Ezek a rovarvilág legapróbb, szabad szemmel alig látható képviselői. A legtöbb permetszernek ellenállnak és csak speciális atkaölő szerekkel irthatók. Ilyen például a Vertimec és az Omite.

A csigaölő szerek a meztelen csigák ellen hatásosak. A talaj felszinére szórható granulátumok és ha a csiga ezekkel érintkezik, a bőre kiszárad, mozgásképtelen lesz, s így már nem tud tovább károsítani. Ilyen például a Mesurol és az Alimax.

A talajfertőtlenítő szerekkel a talajban és a talajszinten élő növények gyökereit károsító rovarok kórokozói ellen védekezünk, pl. Basudin G.

A gyomirtó szerek (herbicidek) a gyomokra vagy a talajra permetezve a gyomokat elpusztítják, vagy a kelésüket megakadályozzák. Vannak totális gyomirtó szerek, amelyek minden zöld növényt, így a kultúrnövényeket is elpusztítanak. Ezekkel csak vetés, illetve ültetés előtt permetezzünk. A gyümölcsösben, szőlőben csak nagy óvatossággal, a használati útmutató betartásával szabad ezeket használni. Ilyenek a Glialka és a Roundup.

Hatásmódjuk szerint a növényvédő szerek alábbi csoportjait különböztetjük meg:

– kontakt szerek, amelyek csak a növény felületén hatnak, azt kívülről védik, ilyenek a réz- és kénkészítmények.

– mélyhatású szerek, amelyek felszívdónak a levél, illetve a gyümölcs szövetébe. Ilyen például a Pyrimir WG és az Aclair WG.

A szisztemikus szerek a növény szöveteibe és nedvszállító rendszerébe jutnak és onnan az egész növényben szétterjednek. Ilyenek a korszerű új típusú gombaölő szerek, Horizon EW, Zato EW, Calypso, stb. Általában a drágább permetszerek kategóriájába tartoznak. Ezenkívül vannak kombinált szerek, melyeket a kölcsönös együtthatás növelése érdekében fejlesztettek ki. Ilyenkor a szerkombinációban a két összetevő előnyös tulajdonságai összegeződnek. Ilyen többek között az Acrobat WG és a Tanos WG. A növényvédő szerek eltarthatósága minden csomagolóanyagon szerepel. A feltüntetett időpontig hatáscsökkenés nélkül felhasználhatók.

 

Csekes Zoltán mérnök

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés