HAZA KÜLFÖLD Választás 2014 – Rendben zajlik a voksolás az észak-amerikai magyar képviseleteken

Választás 2014 – Rendben zajlik a voksolás az észak-amerikai magyar képviseleteken

969
hirdetés

ORendben folyt szombaton, a nap első felében az országgyűlési választás az észak-amerikai magyar külképviseleteken.

    Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt szombaton lehet szavazni Magyarország külképviseletein, helyi idő szerint 6 és 19 óra között. Itt azok a magyar állampolgárok adhatják le voksukat, akik magyarországi lakhellyel rendelkeznek, a választás napján az adott külföldi városban tartózkodnak, valamint március 29-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe és jelezték, hogy mely városban kívánnak szavazni.
New Yorkban, ahová 808 szavazót várnak, délig mintegy 250-en voksoltak – tájékoztatta Dán Károly főkonzul az MTI-t.
„Egyenletesen jönnek a szavazók reggel 6 óra óta, rendkívüli esemény nem történt” – jelentette ki a New York-i misszióvezető.
Sándor István washingtoni konzul az MTI-nek elmondta, hogy az amerikai fővárosban működő magyar nagykövetségen rendben folyik a szavazás. Ott délig 123-an szavaztak a névjegyzékben szereplő 291 választópolgár közül
Technikai okokból két választópolgár nem tudott szavazni Washingtonban. Egyikük igazolni tudta, hogy e-mailben visszajelzést kapott a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételéről, de a helyszínen nem találták a nevét a listán és azt oda felvenni nem volt lehetőség.
A nyugati parti Los Angelesben Kálmán László konzul tájékoztatása szerint az urnanyitás után eltelt három órában a választói jegyzékbe felvett 314 jogosult 5 százaléka adta le a voksát, a választás rendben, a jogszabályoknak megfelelően zajlik.
Torontóból Szabó Stefánia főkonzul az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a kanadai nagyvárosban jó hangulatban folyik a szavazás, az első voksoló már háromnegyed hatkor jelentkezett. A választói névjegyzékben szereplő 289 szavazóból délig 107-en adták le a szavazatukat.
A főkonzul elmondta, hogy a szavazás lebonyolítása során jelentkeztek típushibák. Például előfordult, hogy valaki úgy akart szavazni, hogy korábban nem vetette fel magát a külképviseleti névjegyzékbe és olyan, voksolásra jelentkezett választópolgár is volt, aki ugyan szerepelt a listán, de nem hozott magával érvényes magyar igazolványt, csak kanadait.
Ottawában Lemák Ella, a külképviseleti választási iroda vezetője szerint fél hét óta zökkenőmentesen megy a választás. Délig a 93 jogosult közül 31-en szavaztak.
Latin-Amerikában, ahol szintén megkezdődött a szavazás, Brazíliavárosban 12-en, Sao Paulóban 24-en, Buenos Airesben 35-en, Santiago de Chilében pedig 19-en, Havannában 30-an, Mexikóvárosban pedig 22-en szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben.

MTI

hirdetés
Previous articleBahreini Nagydíj – Rosberg indulhat az élről
Next articleMegkezdődött a X. KEN!