HAZA KÜLFÖLD Választás 2014 – Medián: csak a Fidesz győzelmének mértéke a kérdés

Választás 2014 – Medián: csak a Fidesz győzelmének mértéke a kérdés

890
hirdetés

A választási kampány hajrájában nem a Fidesz újabb győzelme, hanem annak mértéke a kérdés a Medián szerint. A közvélemény-kutató legfrissebb, március 21. és 25. között felvett reprezentatív felmérése szerint a kormánypárt a teljes népesség 36 százalékának, ezen belül a választani tudó biztos szavazók 47 százalékának támogatását tudhatja maga mögött.

    A HVG számára készített, a lapban csütörtökön megjelent kutatás szerint a baloldali pártok közös listáját a népesség 18 százaléka, és a választani tudók 23 százaléka támogatja, míg a Jobbikot 15, illetve 21 százalék. Az LMP-t a választani tudók 3 százaléka támogatja.
A felmérés elemzése szerint a baloldal és a Jobbik versenyfutásából alighanem a „kormányváltók” kerülnek ki győztesen, az LMP parlamentbe jutása viszont kevéssé látszik valószínűnek.
A Medián szerint a választások közeledtével a szavazói aktivitás nagymértékben erősödött: az adatfelvétel idején a válaszadók 62 százaléka mondta azt, hogy elmegy szavazni, vagyis többen, mint a 2006-os és a 2010-es választás előtt (56 és 59 százalék).
Az elemzés szerint a vasárnapi választás előtt több a nyitott kérdés mint az eldőlt. A Medián szerint így előbbi kérdések közé tartozik, hogy meglesz-e a Fidesz-KDNP kétharmada, tovább erősödik-e a Jobbik, valamint hogy bejut-e az Országgyűlésbe az LMP.
Azt írták, az adatok alaposabb elemzése arra is rávilágít, hogy a pártot nem választók között jelentősek a Jobbik tartalékai.
A Medián felmérésében a megkérdezettek az országos listán szereplő 18 párt közül választhattak, és a szavazólapon az összes válaszadó 5 százaléka ikszelt be nemrégiben megjelent pártokat.
A Medián szerint nőtt azok aránya, akik „nem, vagy nem őszintén” válaszolnak a kérdezőbiztosoknak; a felmérés szerint a korábbi legfeljebb 30 százalékról márciusra 40 százalékra emelkedett a „rejtőzködők” aránya.
A felmérés 1200 ember személyes megkérdezésével készült.

MTI

hirdetés