HAZA RÉGIÓ Vajon mi történik a levett vérrel véradás után?

Vajon mi történik a levett vérrel véradás után?

1309
hirdetés

A véradás tulajdonképpen egy bonyolult életmentő folyamat kezdete. Vajon mik azok a transzfúziós gyógyszerek, hogyan készülnek, mikor és kinek a részére, s mi minden előzi ezt meg? Minderről MUDr. Radi Enikő, az AGEL-csoport Komáromi Kórháza hematológiai és transzfúziós osztályának főorvosa számolt be.

„A transzfúziós készítmény egy biológiai eredetű gyógyszer, mely egy vagy több véradótól származó emberi vérből készül. A transzfúziós gyógyszereket a vér pótlására használják annak akut, illetve krónikus vesztése, nem megfelelő vérlemezke- vagy vérsejtképződés, műtétek, vagy véralvadási zavarok esetén. A transzfúziós kezelést az egyes vérösszetevők alacsonyabb értékei okának vizsgálata előzi meg“ – magyarázta. Transzfúziós gyógyszerekre akkor van szükség, ha a beteg állapota célzott gyógyszeres kezeléssel nem javítható. „A transzfúziós gyógyszeres kezelés célja nem a hemoglobinértékek, a vérsejtek, vérlemezkék számának, vagy a véralvadási faktoroknak a normalizásálása, hanem a klinikai komplikációk kezelése vagy megelőzése a betegnél. A vérkészítményeket a leggyakrabban a sebészetek, onkológiai és belgyógyászati, szülészeti-nőgyógyászati, aneszteziológiai és intenzív osztályokon alkalmazzák. Ugyanakkor szükség van rájuk a sürgősségi betegellátásnál, balesetek, különböző okok miatti jelentős vérveszteség esetén, valamint a tervezett műtéti beavatkozásoknál“ – jegyezte meg Radi Enikő.

A Komáromi Kórház hematológiai és transzfúziós osztálya vérfeldolgozó központ, ahol transzfúziós gyógyszereket készítenek, majd látják el ezekkel az AGEL-csoport nyugat-szlovákiai kórházait, melyek közé az AGEL-csoport Lévai Kórháza, Szakolcai Egyetemi Kórháza, Aranyosmaróti Kórháza és Zólyomi Kórháza tartozik.  Készítenek eritrocita- és trombocitakoncentrátumokat, valamint frissen fagyasztott vérplazmát. „Az AGEL-csoport egyes kórházait, valamint egészségügyi intézményeit a nálunk levett, majd feldolgozott vérkészítményekkel látjuk el“ – tette hozzá a főorvosnő.

Osztályuk magas színvonalú műszaki felszereltséggel rendelkezik, a vérfeldolgozás központosítása biztosítja a nagyobb hatékonyságot és a készítmények kiváló minőségét. A transzfúziós készítményeket képzett, erre szakosodott egészségügyi személyzet állítja elő, szigorú feldolgozási feltételek mellett.

„Elsősorban ügyelünk a minőségre és az általunk feldolgozott vérkészítmények biztonságossára. Súlyos balesetek esetére osztályunkon megfelelő mennyiségű transzfúziós készítménynek kell rendelkezésre állnia, mivel természetesen nem tudhatjuk, hogy milyen vércsoporthoz tartozó vérre lesz szükség. Fontos, hogy 0 Rh negatív vércsoportú transzfúziós késztmények is biztosítottak legyenek az életmentéshez“ – folytatta. „Ahhoz, hogy a beteg megkaphassa a vérkészítményt, számtalan vizsgálatra van szükség mind a laboratórium, mind pedig pedig a vérkészítményeket alkalmazó osztály részéről.“

„Hogy kórházunk hematológiai és transzfúziós osztálya biztosítani tudja a nagy fontosságú transzfúziós készítményeket, ahhoz mindekelőtt kellő számú váradóra van szükség. Önzetlenségük és véradói hajlandóságuk az életmentéshez szükséges első lépés, ezért minden véradónkat rendkívül nagyra becsüljük“ – zárta szavait Radi doktornő.

Agel, (N.Zs.)

hirdetés