HAZA BELFÖLD V. Zelenszkij ukrán elnök Szlovákiába érkezett

V. Zelenszkij ukrán elnök Szlovákiába érkezett

488
hirdetés

Péntek délután Szlovákiába érkezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Ez a második szlovákiai útja, de az első látogatása azóta, hogy kezdetét vette Ukrajnában a széleskörű orosz katonai agresszió. A TASR-t Martin Strižinec, Zuzana Čaputová államfő szóvivője tájékoztatta.

FOTO TASR – Jaroslav Novák

Zelenszkij az elnöki palotában találkozik Čaputovával. A hivatalos fogadóünnepség után egy közös tárgyalásra kerül sor, amelyet közös sajtótájékoztató fog követni.
„Főleg a biztonsági helyzetről fognak egyeztetni, a fronton lévő aktuális helyzettel együtt, ezenkívül Ukrajna további támogatásáról, valamint a háború lezárására tett ukrán békejavaslatról. A további témák között szerepel Ukrajna euroatlanti irányultsága, amely a közelgő vilniusi NATO-csúccsal függ össze” – magyarázta Strižinec.
Kulcsfontosságú téma lesz továbbá a kétoldalú együttműködés fejlesztése, a két ország közlekedési útvonalainak fejlesztésével együtt, továbbá szó lesz a szlovák cégek bekapcsolódásáról Ukrajna újjáépítésébe.
Ma az egész demokratikus világ Ukrajnát segíti, és Čaputová szerint senki sem adott az országnak akkora erőt, mint Zelenszkij elnök. „Elszántsága sok embert inspirál világszerte, és erőt ad honfitársainak, akik már csaknem 500 napja védekeznek az orosz agresszió ellen. Egy olyan országot vezet, amely a jövőjét védelmezi, és azt a jogot, hogy erről saját maga dönthessen” – közölte a közösségi oldalán.
Zelenszkij ezek után Boris Kollár házelnökkel és Ódor Lajos kormányfővel is találkozik.
Az ukrán elnök Csehországból érkezik Szlovákiába, ahol Petr Pavel államfővel, Petr Fiala kormányfővel, illetve a parlament alsó- és felsőházával is találkozott. A héten Zelenszkij Bulgáriában is volt. Azokat az országokat látogatja meg, akik segítik Ukrajnát.
Az ukrán elnök védelme érdekében a belügyi tárca minden egysége teljes készültségben van, a közjogi méltóságok védelmét biztosító hivatallal együtt – tájékoztatott Zuzana Eliášová, a hivatal szóvivője. A minisztérium biztonsági okokból nem ad bővebb tájékoztatást a bevetett egységek számáról, sem a lezárt útvonalakról.

TASR

hirdetés
Previous articleFelvidéki panteon a MartFeszten: az Esterházy- és Duray-örökség párhuzamairól
Next articleA felvidéki magyar oktatás helyzetéről a MartFeszten: válasszák az anyanyelvi intézményeket!