HAZA BELFÖLD ÚVZ: Március 20-tól megszűnik a COVID-19-fertőzöttek ötnapos karanténja

ÚVZ: Március 20-tól megszűnik a COVID-19-fertőzöttek ötnapos karanténja

423
hirdetés

Március 20-tól eltörli a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) a COVID-19-fertőzöttek kötelező ötnapos karanténját – tájékoztatta a TASR-t Ján Mikas országos tiszti főorvos. A rendelet eltörléséről az egészségügyi minisztériummal és a szakmai konzíliummal egyeztetett a hivatal.

Illusztráció, Pixabay

„Csehország hasonló intézkedést vezet be. Köszönhetően a vírus jelenleg terjedő variánsainak és a betegségen átesett vagy teljes oltási védettséget élvező lakosok arányának, nem szükséges a kötelező karantén. A COVID-19 ezzel a többi légúti megbetegedés szintjére kerül, amikor az emberek az aktuális egészségi állapotuk alapján védik saját magukat és a környezetükben levőket” – tette hozzá.
Mikas a jövő héten tájékoztat a részletekről. A COVID-19 betegek kezeléséről, a betegszabadság hosszáról továbbra is a kezelőorvosuk dönt.
A maszkviselés jelenlegi szabályait nem módosítja a hivatal, ennek továbbra is van létjogosultsága, a többi légúti betegség jelenlegi előfordulása miatt is. Maszkot most az egészségügyi intézményekben, az orvosi várótermekben, a gyógyszertárakban kell viselni, továbbá a szociális ellátást nyújtó intézetek alkalmazottainak és a látogatóknak.

TASR

hirdetés
Previous articleVálasztás23: Gyimesivel tárgyalt a Szövetség-Aliancia MKP-platformja
Next articleFarsangi kavalkád a Selye gimibálon