HAZA BELFÖLD Utolsó útjára kísérték Tamás Ilonka nénit

Utolsó útjára kísérték Tamás Ilonka nénit

993
hirdetés

Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök is levélben búcsúzott Ilonka nénitől

Tamás Ilonka néni ravatalánál (Fotó: HE)

Megtartották a 104 éves korában elhunyt Tamás Ilonka néni hamvasztás előtti búcsúztatását a rimaszombati ravatalozóban. A számos díjjal kitüntetett, köztiszteletben álló kiváló pedagógust, a kettős állampolgárságért való küzdelem zászlóvivőjét több százan kísérték el utolsó útjára augusztus 25-én.

Dr. Tamás Aladárné Szűcs Ilona búcsúztatásán jelen volt Semjén Zsolt, Magyarország nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettese, Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete, illetve Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja mellett számos kulturális, társadalmi és politikai szervezet vezetője, képviselője.

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor levélben búcsúzott Tamás Ilonka nénitől. Üzenetét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes olvasta fel, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy: “Ilonka néni életműve a magyarság iránti hűség és a nemzet határok feletti egysége melletti tanúságtétel.”

A református egyházi szertartás, melyen Nt. Kovács Tímár Ildikó szolgált, a nagybalogi református templom harangzúgásának lejátszásával kezdődött. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház nevében Nt. Nagy Ákos Róbert esperes búcsúzott. Ilonka nénit elbúcsúztatták családtagjain, rokonain és barátain kívül azon társaitól is, akiket meghurcoltak a kettős állampolgárságuk miatt. Közülük Gubík László, Fehér István és Kassai Gyula voltak jelen. Búcsúztatták továbbá az ügyét képviselő Emberi Méltóság Tanácsa elnökétől, Lomnici Zoltántól is.

Nt. Kovács Tímár Ildikó áldást mond (Fotó: HE)
Nt. Kovács Tímár Ildikó áldást mond (Fotó: HE)

A város nevében Šimko József, Rimaszombat polgármestere, a civilek és pedagógusok nevében Koós István és Molnár Jolán, nagybalogi nyugalmazott tanítók mondtak búcsúztatót.

Šimko József, Rimaszombat polgármestere felidézte, hogy Tamás Ilonka néni pedagógiai munkásságáért vasoklevelet, rubinoklevelet, Komenský-emlékérmet és a Szlovák Köztársaság Aranyplakettjét is megkapta. Kitüntették a Magyar Köztársaság oktatási miniszterének elismerő oklevelével, 2012-ben az Emberi Méltóság Tanácsa az Emberi Méltóságért kitüntetéssel, a Magyar Közösség Pártja a Pro Probitate – Helytállásért díjjal, valamint 2014-ben Esztergomban a Szent István-díjjal.

“Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy ott lehettem Auxt Ferenc képviselő úrral a magyar országházban, mikor a mi Ilonka nénink Áder János államfőtől 2012-ben elsőként vehette át a Magyar Becsület Rendet. A kitüntetés után maga Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke kíséretében a mi Ilonka nénink több mint 400 ezer ember előtt, Budapesten a Kossuth téren üdvözölte a jelenlévőket, és 400 ezer embernek adta át a balogvölgyi magyarok üdvözletét. Számomra is különösen nagy megtiszteltetés volt, hogy tavaly Polgármesteri díjjal tüntethettem ki a mi Ilonka néninket, s mindig különleges élmény volt vele személyesen is találkoznom” – mondta Šimko József.

A résztvevők közt több politikai, társadalmi, egyházi szervezet is volt (Fotó: HE)
A résztvevők közt több politikai, társadalmi, egyházi szervezet is volt (Fotó: HE)

Koporsója előtt fejet hajtottak az általa alapított Wass Albert Nyugdíjas Kör tagjai, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a balogvölgyi iskolák képviselői, a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezete, a Nagybalogi Református Egyházközség, a balogvölgyi református gyülekezetek tagjai, illetve a Kerecsen Motoros Egyesület tagjai is.

„Mi, a balogvölgyiek, nagy csodálattal szemléltük Ilonka néni tevékenységét, határtalan harcát a létért és magyarságunk fennmaradásáért. Ez a termetre pici asszony óriási erőfeszítésről és mérhetetlen szeretetről tett tanúbizonyságot” – mondták az egykori tanítványai, kollégái és későbbi utódai nevében.

Tamás Ilonka néni augusztus 22-én hunyt el rimaszombati otthonában, ahol 2011 óta, azaz 5 éve lakcím nélküli polgárként élt, hiszen mikor felvette a magyar állampolgárságot, a hatályos ellentörvény értelmében elveszítette a szlovákot a vele járó jogokkal együtt. Ilonka néni, aki ekkor 99 éves volt, Isten kegyelméből még további 5 évet kapott ajándékba, s a kettős állampolgárságért való küzdelem zászlóvivőjévé vált.

Halála előtt pár nappal fogadta be az Európai Parlament azt a petíciót, melyet Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke adott be a kettős állampolgárság ügyének a kivizsgálására. Lomnici a Felvidék.ma-nak korábban elmondta, levélben arról tájékoztatta az EP Petíciós Bizottsága, hogy a petícióját befogadták, s megküldték azt a brüsszeli Európai Bizottságnak véleményezésre. Lomnici megerősítette, hogy Ilonka néni halálával az ügy nem zárult le, a beadványt akár már ősszel is tárgyalhatják.

„Tamás Aladárné soha nem hagyta el szülőföldjét, állampolgársága mégis többször megváltozott a történelemben. Az első világháborút követő 1920-as trianoni béke után csehszlovák, a Felvidéket visszajuttató 1938-as első bécsi döntést követően újra magyar, a második világháború után ismét csehszlovák, majd Csehszlovákia 1993-as megszűnése, az önálló Szlovákia 1993. január 1-jei megalakulása után szlovák állampolgár lett.

A gyászmenetben Szesztay Ádám főkonzul, Czimbalmosné Molnár Éva nagykövet, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke (Fotó: HE)
A gyászmenetben Szesztay Ádám főkonzul, Czimbalmosné Molnár Éva nagykövet, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke (Fotó: HE)

Tamás Aladárné – Tamás Ilona, a mi Ilonka nénink 2011 áprilisában kapta meg a magyar állampolgárságot, s így elveszítette a szlovákot. Ilonka néni azóta küzdött azért, hogy az uniós elvekkel és a szlovák alkotmány rendelkezéseivel, összhangban megtarthassa szlovák állampolgárságát is.

2012 februárjában lányával, az időközben elhunyt Tamás Anikóval együtt beadvánnyal fordult a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához, de a testület levette napirendjéről az ügyet, míg a szlovák alkotmánybíróság eljárásjogi okokra hivatkozva, érdemi döntés nélkül utasította el az állampolgársági törvénnyel kapcsolatos beadványt.
Életének furcsa fintora, hogy utolsó éveiben mégis több fény és árnyék hullt rá, mint az azt megelőző száz esztendőben. Aminél viszont nem adhat többet a Sors, egy közösség példaképe lett, akinek augusztus 22-én véget ért különleges, mindannyiunk számára példamutató pályája” – mondta gyászbeszédében Šimko József, Rimaszombat polgármestere, majd hozzátette: „Minden ember addig él, amíg el nem felejtik. Ilonka néni az emlékeinkben örökké élni fog!”

A ravatalozóból induló gyászmenethez több százan csatlakoztak a temetőkapuig, ahonnan motoros kísérettel hajtott tovább a halottaskocsi. Az elhunytat a hamvasztást követően pár nap múlva ide, a rimaszombati temetőbe, szeretett lánya, Anikó mellé temetik.

A gyászmenet a kapuig kísérte Ilonka nénit (Fotó: HE)
A gyászmenet a kapuig kísérte Ilonka nénit (Fotó: HE)

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke táviratban fejezte ki részvétét, melyet Czimbalmosné Molnár Éva olvasott fel a temetést követő halotti toron. “Dr. Tamás Aladárné Ilonka néni a hűségnek is a leghősiesebb útját választotta, amely nem jár fényes dicsőséggel és zajos elismeréssel, de minden feladat után csak újabbat ró ránk” – fogalmazott üzenetében Áder János, majd így folytatta: “Családja, rokonsága, közvetlen ismerősei azt is tudták róla, hogy nemcsak a magyar állampolgárság révén felvállalt összetartozás-tudatban és az érte elszenvedett megpróbáltatásokban volt hűséges, hanem hosszú élete minden szorgalmas, áldozattal teli pillanatában, pedagógusi hivatásában és családja körében is.”

A gyászos eseményről szóló képriportunk ITT érhető el.

felvidek.ma

hirdetés
Previous articleMága Zoltán koncert Komáromban
Next articleSJG: Határokon belüli barátsághíd: Komárom – Nagykapos