HAZA Egyéb Ünnepi megemlékezés Dél-Komáromban Czibor Zoltán halálának 25. évfordulóján

Ünnepi megemlékezés Dél-Komáromban Czibor Zoltán halálának 25. évfordulóján

1022
hirdetés

Koszorúzással, szoborszenteléssel és emlékmérkőzéssel tisztelegtek és emlékeztek Czibor Zoltán olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes magyar labdarúgóról, az Aranycsapat legendás balszélsőjéről szeptember elsején Komáromban.

A szoborszentelés előtt délben a helyi köztemetőben Czibor Zoltán sírjánál dr. Molnár Attila polgármester, Szöllősi György a Czibor emlékév fővédnöke, Vizeli Csaba a Monostori Erőd ügyvezetője, Becker Balázs a KVSE elnöke, Horváth Gyula korábbi sporttanácsnok, Czibor Zoltán személyes jóbarátja helyezték el az emlékezés koszorúját.

A megemlékezés Czibor Zoltán bronzszobránál- Csák Attila szobrászművész alkotásánál- folytatódott a Czibor Zoltán Városi Sporttelep mellett. A megjelenteteket – köztük az Aranycsapat volt játékosainak leszármazottjai közül Bozsik Pétert, Ifj. Buzánszky Jenőt, Grosics Edinát – dr. Molnár Attila polgármester köszöntötte. A városvezető hangsúlyozta, a megemlékezés jól mutatja, milyen közösségformáló ereje van Czibor Zoltánnak a mai napig. Kiemelte, hogy szeptember végére tervezik, hogy a Czibor-emlékév végén Koltai Gábor Czibor, a rongylábú című filmjét is bemutatják.

Beszédet mondott Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, egyben az emlékév védnöke, a Magyar Futballhagyományok nagykövete, Czunyiné dr. Bertalan Judit, térségünk országgyűlési képviselője, kormánybiztos, aki beszédében kiemelte, Czibor Zoltán életében két dologban nem kötött soha alkut: a haza és a család tekintetében. Szavai útravalóul szolgálhatnak a mai fiataloknak is, hogy megállják a helyüket az ilyen nehéz időkben.

Az ünnepi eseményen az emlékévsorozat fővédnöke, a komáromi születésű Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, kezd beérni a kemény munka és a kitartás, mára újra van magas színvonalú magyar futball, újra büszkék tudunk lenni. Az Aranycsapat játékosát páratlan tisztelet, szeretet fűzte a labdarúgáshoz és a hazájához egyaránt. Beszédében aláhúzta, hogy sok magyar futballzseni kényszerült emigrációba a kommunista diktatúra miatt, és kevés szó esik arról, hogy nekik mekkora szerepük van abban, Czibor Zoltán a maga korában a világ legjobb balszélsője volt. Szijjártó Péter kijelentette, azóta kevésbé voltunk elkényeztetve, ezért aztán talán még most is szoknunk, ízlelgetnünk kell azt az érzést, hogy újra van labdarúgásunk, újra van magas színvonalú magyar futball, újra büszkék tudunk lenni.

Ma Magyarországon újra várjuk és nem rettegjük a válogatott meccsek időpontjait, újra várjuk és nem elszenvedjük a válogatott meccseit, ma Magyarországon újra program lett a mérkőzésre járás – közölte. Szijjártó Péter köszönetet mondott a komáromiaknak, hogy 25 évvel a futballcsillag halála után is éltetik Czibor Zoltán emlékét, és elmondta, külügyminiszterként bármerre jár a világban, a Hungary szónak külföldön szinte mindig Puskás és az Aranycsapat a szinonimája.

A megemlékezés végén Takács Ferenc plébános atya felszentelte a szobrot, majd a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés virágait.

Az emléknap a Külügyminisztérium-Komárom labdarúgó-mérkőzéssel (6–1) folytatódott. Pályára lépett többek mellett a korábbi válogatott Telek András, Pisont István, Vincze Ottó és Komárom csapatában Eperjes Károly és Nemcsák Károly is.

Az ünnepi program a Csillagerődben előadott, Czibor, a Rongylábú című musicallal folytatódott a Magyarock Dalszínház előadásában.

Czibor Zoltán az Aranycsapat, a Ferencváros, a Bp. Honvéd vagy a Barcelona egykori, olimpiai bajnok, Európa-kupa-győztes, világbajnoki ezüstérmes balszélsője a városban nőtt fel, és az emigrációból a rendszerváltás után hazatért, megalapította a KFC-t, a Komaromi Futball Club-ot és is itt élt 1997. szeptember 1-jén bekövetkező haláláig.
komarom.hu
hirdetés