HAZA RÉGIÓ Ünnepélyes tanévnyitó a gútai magániskolában

Ünnepélyes tanévnyitó a gútai magániskolában

1058
hirdetés

„Újra itt vagyunk! – régiek és kérdő-váró újak,
hogy a tudás csillogó, színes köveit gyűjtve
várat építsünk, utat, hidat a jövőbe,
mely egymáshoz told jövendőt és múltat.“

Kovács Kálmán: Útravaló a tanév kapujában című versének elszavalásával kezdődött a tanévnyitó ünnepség a gútai magániskolában, ahol a 2022/23-as tanévben 437 diák folytatja tanulmányait, közülük 118 az első évfolyamban. Az iskolában hagyományosan kétszer van tanévnyitó: először a felsőbb évfolyamok diákjai részére, majd ezt követi az elsős diákok és szüleik üdvözlése. Az „Útravaló“   elhangzása után Balázs Zoltán tanár üdvözölte a jelenlévőket, majd bemutatta az iskola új vezetőségét. A közös igazgatás alatt működő Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola és az Iparművészeti Magániskola igazgatónője PaedDr. Szokol Katalin, a szakközépiskola igazgatóhelyettese PaedDr. Spek Krisztina, az Iparművészeti Magániskola igazgatóhelyettese pedig PaedDr. Bálint Katalin lett. A tanévnyitó ünnepséget megtisztelte jelenlétével Kopócs Tibor grafikus, illusztrátor, festő, a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának elnöke és a Vadkerti-Zsapka-Sipos trió, mely kitűnő zenéjével, szaxofonszólókkal tarkított megzenésített versekkel szórakoztatta a jelenlévőket.

Szokol Katalin ünnepi beszédében kiemelte, milyen jó érzés, hogy az idén korlátozások nélkül kezdhetjük az új iskolaévet. Elmondta, hogy olyan iskolát szeretnének működtetni, ahol a jó belső légkör és a tartalmas együttes munka következtében jól érzi magát a tanuló és a tanár egyaránt. De csak akkor lesz jó az iskola, ha szoros kapcsolatot ápol a szülőkkel is a közös cél érdekében. Arra biztatta a diákokat, hogy ne féljenek szembenézni a kihívásokkal, és mindent tegyenek meg azért, hogy a lehető legjobb szakemberekké váljanak. Benjamin Franklin szavaival buzdította őket: „A tudásra fordított befektetés fizeti a legmagasabb kamatot.“ Az új tanév nemcsak a diákok számára tartogat kihívásokat, meglepetéseket, hanem a pedagógusok számára is. Tanárnak lenni nem állás, hanem egy csodás hivatás. Németh László szavaival élve: „ Azért vagyok pedagógus, hogy a természetnek nyers gyémántját szép vigyázattal, csendben csiszoljam kristályba.“ Kívánjuk, hogy a gútai magániskola pedagógusai közös erővel, támogatással csiszolgassák ezeket a nyers gyémántokat, ismerjék fel az igazi értékeket és a jó célokat! Az igazgatónő bátorító szavai után Szokol Dezső mérnök, az iskola alapító tulajdonosa szólt a diákokhoz az új tanév küszöbén. Arra buzdította őket, hogy törekedjenek a lehető legtöbb ismeret elsajátítására, hogy felnőtt korukban a felvidéki magyarság értékteremtő polgáraivá válhassanak.

A gútai magániskola minden diákjának, tanárának jó egészséget, lelkesedést, szorgalmat és élményekben gazdag új tanévet kívánunk!

Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola,Iparművészeti Magániskola

hirdetés