HAZA KÜLFÖLD Ukrán válság – Lángokban áll a Függetlenség tere

Ukrán válság – Lángokban áll a Függetlenség tere

889
hirdetés

Lángba és füstbe borult a kijevi Függetlenség tere kedd este azután, hogy a rohamrendőrök megkezdték a kormányellenes tüntetők kiszorítását a területről.

A belügyi egységek egyik vízágyús autója is a tűz martalékává vált, miután a tüntetők benzines palackokkal felgyújtották. A demonstrálók kitartanak, a színpadon hol az egyház képviselői imádkoznak, hol aktivisták buzdítják kitartásra a téren lévőket.
Folyamatosan hallatszanak a rendőrségi tömegoszlató hang- és fénygránátok robbanásai.
Eközben a kijevi kábeltévé-szolgáltatók mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül leállították az ellenzéki Ötös tévécsatorna sugárzását a fővárosban. Előtte Donyeckben és már vidéki településeken szűnt meg az országos televízió adása. A tévécsatorna folyamatosan közvetített helyszíni felvételeket az összecsapások helyszíneiről, a Függetlenség teréről, tüntetőket szólaltatott meg, és óránként hírösszefoglalókat adott.
Több forrás jelentette szemtanúkra hivatkozva, hogy a Függetlenség tere szomszédságában, a belügyi egységek ellenőrzése alá vont Európai téren autóbuszok állnak valamilyen különleges egység gépfegyveres, maszkos tagjaival, akiknek az egyenruháján nincs semmiféle jelzés arra vonatkozóan, milyen alakulathoz tartoznak. Egyelőre nem kapcsolódtak be a főtér kiürítésébe, úgy tűnik, hogy parancsra várnak.
Közben a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban az ellenzéki tüntetők ismét elfoglalták a megyei adminisztráció épületét.

MTI

hirdetés