HAZA KÜLFÖLD Ukrán válság – Három helikoptert lőttek le a szakadárok, egy tábornok is...

Ukrán válság – Három helikoptert lőttek le a szakadárok, egy tábornok is meghalt

813
hirdetés

Az ukrán hadsereg három helikopterét lőtték le csütörtökön Moszkva-barát szakadár fegyveresek a kelet-ukrajnai Szlovjanszk közelében, és egyikükben életét vesztette 14 katona, köztük egy tábornok – jelentette az UNIAN hírügynökség.

    Olekszandr Turcsinov, az államfői teendőket ideiglenesen ellátó házelnök a parlament ülésén közölte, hogy az egyik helikopteren, amelyet orosz gyártmányú önjáró tüzérségi fegyverrel lőttek le, 14 katona meghalt, köztük Volodimir Kulcsickij tábornok. Később a Nemzeti Gárda sajtóosztálya úgy pontosított, hogy 12 katona vesztette életét a helikopteren, és egy túlélője van a támadásnak, és ő súlyos állapotban van.
     Egy újságíró, aki szemtanúja volt az esetnek, azt mondta, hogy a Mi-8-as helikopter élelmiszert, vizet és golyóállómellényt szállított a szlovjanszki tévéközponthoz, és katonákat vitt el onnan, de néhány perccel a felszállás után találat érte és felrobbant.
    A parlamentben Turcsinov bejelentését követően a képviselők egyperces néma felállással adóztak az elesett katonák emlékének. Mihajlo Koval ukrán ügyvivő védelmi miniszter a képviselők előtt felszólalva leszögezte, hogy a helikopterek addig maradnak a kelet-ukrajnai térségben, míg sikerrel be nem fejeződik a – szakadárok ellen indított, Kijev által terrorellenesnek nevezett – művelet.
    Korábban orosz hírforrások szemtanúkra hivatkozva arról számoltak be, hogy a szakadár fegyveresek Szlovjanszk közelében lelőtték az ukrán hadsereg két helikopterét. Arról nincs hír, hogy ezeken a gépeken hányan haltak meg, illetve sebesültek meg.
    A védelmi minisztérium közölte, hogy az önjáró tüzérségi fegyverek használata azt bizonyítja, hogy „messze nem békés tüntetők” lépnek fel az ukrán fegyveres erőkkel szemben Donyeck megyében, hanem jól képzett és felfegyverzett diverzáns csoportok.
    Vladiszlav Szeleznyov, a terrorellenes műveleti csoport szóvivője az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak cáfolta, hogy Grad rakéta-sorozatvetőket vetettek volna be a biztonsági erők.
    „A terrorellenes erők feladata: végezni a terroristákkal úgy, hogy a lehető legkevesebb békés állampolgár essen áldozatul. Hangsúlyozom, hogy a lehető legkevesebb, ezért a Gradok használata enyhén szólva téves információ” – jelentette ki. A szóvivő állítása szerint az észak-donyecki térségben a szeparatisták közötti belső feszültségek és hatalmi harcok robbantották ki a csütörtöki a fegyveres összetűzéseket. Ezt alátámasztani látszik a Donyeck megyei kormányzóság közlése, amely szerint a szakadárok közül néhányan elkezdtek együttműködni a terrorellenes művelet vezetésével, és műveleti információkat adnak át. A közlemény szerint a szakadárok közül többen elvesztették bizalmukat vezetőik iránt, ezért adnak ki információkat sajátjaik helyzetéről, lőállásairól, valamint csapatmozgásokról.
    Állítólag az „Abver” gúnynévre hallgató szakadár vezér is tárgyalna a terrorellenes művelet vezetésével, hogy neki személyesen szabad elvonulást biztosítsanak a harcok sújtotta régióból. A terrorellenes művelet vezetése azonban leszögezte, hogy a helyzet nem változott, csak akkor tárgyalnak szakadárokkal, ha leteszik a fegyvert és megadják magukat.


MTI

hirdetés
Previous articleRészeg utas fogta be a buszsofőr szemét menet közben
Next articleFelvidéki sztárok a magyarországi sztárok mellett