HAZA KÜLFÖLD Ukrajnai tüntetések – A tüntetők megszállták a kormányzati negyed utcáit

Ukrajnai tüntetések – A tüntetők megszállták a kormányzati negyed utcáit

918
hirdetés

A kijevi tüntetők megszállták vasárnap estére a kormányzati negyed utcáit, azaz gyakorlatilag az összes fontos hivatali épület, a parlament, a kormány és az elnöki hivatal környékére is kiterjesztették jelenlétüket.

Az új helyszíneken máris barikádokat, sátrakat és tábori konyhát állítottak fel. A negyedtől távolabb lévő belügyminisztérium épülete előtt is megjelentek a tüntetők sátrai.
A demonstráció új pontjain néhány száz aktivista az éjszakát is kint tölti.
A hatalomváltásért és Ukrajna európai integrációjáért összehívott vasárnapi demonstráción részt vevők létszámát a különböző becslések ötszázezer fölé teszik, a szervezők szerint pedig elérte az egymilliót is.
Az első kommentárok szerint „a hatalom nem vesz tudomást a demonstrálók követeléseiről, újabb büntetőeljárásokat indítanak, a tüntetők száma viszont egyre növekszik”. Legalábbis ezt a következtetést vonta le a fejleményekből a liga.net hírportál újságírója.
A mostani demonstráció komoly incidens nélkül, békésen zajlott, nem volt összecsapás a rohamrendőrökkel, mint az egy héttel korábbin, amikor is az elnöki hivatal előtt ismeretlenek buldózerrel próbálták áttörni a rendőrségi kordont, a rohamrendőrök pedig könnygázzal és gumibotokkal támadtak a tüntetőkre.
Az ellenzék bizonyosra veszi, hogy Viktor Janukovics elnök nem akarja békés úton rendezni a válságot. Az ellenzék úgy tudja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Szocsiban állítólag pénzügyi segítséget ígért Janukovicsnak, ha „rendet tesz” Ukrajnában. Ez az ellenzék értelmezése szerint a rendkívüli állapot bevezetését és a demonstrációk szétoszlatását jelenti.
Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője arra kérte az ukránokat, hogy ha valóban bevezetik a rendkívüli állapotot, azonnal vonuljanak ki a „Majdanra”, azaz a Függetlenség terére megvédeni az alkotmányt, a jogaikat és a szabadságukat, valamint az ország függetlenségét.

MTI

hirdetés
Previous articleRumcájsz, a rabló ma a Jókai színházban !
Next articleA tettesnek ezúttal nem volt szerencséje…